Мерките за намаляване на броя на дните болнични, които могат да бъдат давани накуп, бяха оттеглени по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера.

Те предвиждаха да се направи промяна в правомощията на лекуващия лекар по отношение продължителността на временната неработоспособност - най-много 7, а не 14 дни накуп да може да издава джипито, но за не повече от 20 дни с прекъсване в рамките на една календарна година.

Другото предложение беше да се намали продължителността на временната неработоспособност, определяна от Лекарска консултативна комисия (ЛКК) и от ЛКК по решение на ТЕЛК от 30 на 20 дни еднократно, респективно от 180 на 120 дни без прекъсване.

Преди оттеглянето на предложенията синдикатите заявиха, че орязването на броя дни болнични, давани накуп, може да застраши здравето на хората. Намаляването на дните, които се издават накуп,

не носи допълнителен контрол

няма да повлияе върху евентуални злоупотреби с болничните, а е против правата на гражданите и на работниците, заявиха КТ "Подкрепа". Ваня Григорова от синдиката настоя бизнесът освен да плаща първите дни боледуване, да покрива 100% вместо досегашните 70 на сто от надницата.

Лекарският съюз също не е съгласен личните лекари да могат да издават самолично само до 7 дни отпуск по болест. Това становище беше представено от д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.

Социалният министър Деница Сачева обяви, че подкрепя предложението на

бизнеса да бъде своевременно информиран

при издаването на болничен лист. Тя отхвърли въвеждането на наказания за злоупотребили работници и призова да се подават сигнали до институциите.

Според Васил Велев от АИКБ, ако се ограничат злоупотребите с болнични, ще се възстанови бюджетът на НОИ. Той определи хората, злоупотребяващи с болнични, като крадци.

От своя страна БЛС не подкрепя и предложението да бъде наказван лекарят, ако пациентът не е спазил назначената терапия и спазването на домашния режим на лечение. Това

водело до риск докторите да не издават болничен лист

и на реално болни хора. От БЛС не подкрепят и въвеждането на регионални съвети към РЗИ-тата, които да контролират спазването на болничния отпуск, тъй като те страдат от липса на кадри, добави още д-р Брънзалов. По думите му по-добрият вариант е да се включат службите по трудова медицина. Електронизацията на здравеопазването ще даде много отговори, включително и на въпросите за недобросъвестно издаване на болничен лист, допълни той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Карантината затвори жертвите с насилника, подават сигнал като са сами

Карантината затвори жертвите с насилниците вкъщи. Затова и сигналите към горещата линия за пострадали от домашно насилие не са се увеличили. Социалната изолация е пречка на тормозените да търсят помощ. Те го правят, когато насилникът не е в дома, обясни пред „Монитор“ координаторът на горещия телефон Атанас Киров.

Над 8000 изтеглиха за ден приложението за COVID-19

Над 8000 души са изтеглили новото приложение, създадено за борбата с COVID-19. Хилядите потребители са се възползвали от ViruSafe по-малко от 24 часа от създаването му, съобщи пред БНТ директорът на IT компанията, разработила апликацията, Пламен Цеков.