Няма да има таван на неустойките при бързите кредити

Няма да има таван на неустойките при бързите кредити

Парламентът отхвърли ветото на президента Радев върху текстове в Закона за ДДС като така се запазва текста, предложен от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова в параграф 13 от Закона за държавния бюджет ,който отменя  текста, който гласи че финансови институции, различни от банките, могат да начисляват разходи при неизпълнение на задълженията по договора за кредит в размер не по-голям от двукратния размер на главницата.

В подкрепа на текста гласуваха 121 депутати, а против - 74 депутати, като нито един депутат не гласува "въздържал се".
Независимият депутат Спас Панчев заяви, че в годините на прехода много български граждани се обърнаха към фирмите за бързи кредити и в продължение на десетилетия това е практика. Тъй като това са кредити без обезпечения фирмите  извън годишната лихва започнаха да въвеждат неустойки.

За съжаление неустойките станаха много високи, подчерта Панчев. Идеята беше да бъде намерен разумен баланс и затова решихме двукратен размер на главницата като неустойка е приемлив вариант, аргументира предложението си за таван на неустойките в закона за ДДС Спас Панчев. Нека хиляди граждани имат нужда от подкрепа, защото не може най -бедните хора да бъдат оставени без защита, каза Панчев. От БСП поставиха въпроса какво се случва с хората, които се изтеглили 1000 лева, а трябва да погасят 4 000 лева.В момента се запазва старият ред за уреждане на въпроси при просрочени заеми.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.