Няма да има съдебна ваканция

Няма да има съдебна ваканция

Проект на изменения в Закона за извънредно положение:

Съдебната система тази година няма да излиза във ваканция. Това предвиждат промени в приетия преди по-малко от 10 дни Закон за мерките и действията в извънредно положение, внесен от група народни представители от ГЕРБ, начело с председателя на Правната комисия Анна Александрова, пише "Правен свят".

В предложените идеи има съществени промени, особено тези във връзка със спирането на сроковете по различните видове производства. Според проекта на ГЕРБ, процесуалните срокове спират да текат само за страните, с изключение на сроковете по производства, посочени в решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, обнародвано в Държавен вестник. По този начин няма да се нарушат права на заинтересовани страни и в същото време разглеждането на делата ще е съобразено с извънредните мерки за предпазване, ограничаване и преодоляване разпространението на заразата от вируса COVID-19, смятат вносителите.

Предлага се още

да не се спират сроковете по Закона за обществените поръчки

и концесионни процедури, като откритите производства и процедури да бъдат завършени, включително пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. Целта е да може да се откриват и нови процедури, за да не се препятства провеждането и възлагането на обществени поръчки, както и концесионни процедури по време на извънредното положение. Вносителите искат още да спрат да текат само давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват права на частноправните субекти.

С промените се дава и възможност за държавните и местните органи, както и за други органи, комисии и други да провеждат заседания от разстояние при спазване на законовите изисквания за кворум и лично гласуване, без да се нарушават правата на заинтересованите страни. До отмяната на извънредното положение се дава възможност и откритите съдебни заседания, включително заседанията на Комисията за защита на конкуренцията, да може да се провеждат от разстояние, като се осигурява пряко и виртуално участие на страните и другите участници.

До отмяна на извънредното положение се предотвратява възможността от настъпване на предвидените в договора неблагоприятни последици за длъжниците при неизпълнение (неплащане, частично плащане или просрочено плащане) на дължими вноски конкретно по договори за кредит или друг вид финансиране с банки и други финансови институции, включително т.нар. дружества за бързи кредити, както и по договори за финансов и оперативен лизинг. По време на извънредното положение

не могат да се начисляват наказателни лихви и неустойки за забава

не настъпва предсрочната изискуемост, кредиторът няма право да развали договора поради неизпълнение и други. Запазва се възможността, която банките предоставят на своите клиенти и в момента, за предоговаряне на условията по договорите за кредит по начин, който отчита затрудненията на длъжника в резултат на извънредното положение.

"Целта на законопроекта е да се поясни, че държавните и местните органи, включително институциите, не спират своята дейност и продължават да работят при спазване на всички законови изисквания и при съобразяване на въведените противоепидемични мерки. Законът дава възможност органите и институциите да организират гъвкаво своята дейност, включително чрез дистанционна работа, така че да не се препятства административното обслужване, упражняването на права и изпълнението на задължения на частноправните субекти", пише в мотивите към проекта, който ще бъде обсъден от народните представители в Правна комисия и на първо четене в пленарна зала в петък.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.