Без глоби при споделено пътуване

Без глоби при споделено пътуване

Санкциии за споделено пътуване не се въвеждат с приетите промени в НК. Това увери пред "Телеграф медиа" депутатът от ГЕРБ и зам.-шеф на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. Повод пък са критиките от страна на БСП относно законовите поправки за незаконните превози, които по-рано през деня НС гласува. 

"Въведохме наказателна отговорност за нерегламентиран обществен превоз на пътници , което е сериозен проблем, за който ни сигнализират от асоциациите на превозвачите. От страна на БСП изказаха опасения, че предложените текстове в Наказателния кодекс не решават така създадения проблем. Тук трябва да се уточни, че се твърдеше ,че има негативни становища по това предложение от страна на различни институции, но става дума за техни становища по един законопроект по същата тема внесен от представители на нашата парламентарна група зимата тази година", заяви Ципов.

"Текстът, който предложихме днес е по-различен, в него наистина се предвижда наказателна отговорност от 5 до 10 години за осъществяване на това деяние, но в случая се касае за квалифициран състав, когато деянието е осъществено от две или повече лица, които са се сговорили предварително, с използване на преправени документи", каза той.

"Неоснователни са опасенията на БСП, че това ще засегне така наречените споделени пътувания, т.е., ако някой родител се уговори с друг такъв децата да бъдат закарани сутрин на училище и за това да се заплати сума за горивото, какъвто пример беше даден днес по време на деатите от БСП. Дефиницията в Закона за автомобилните превози какво е обществен превоз и превоз на пътници е съвсем ясна, става дума за дейност на лице, което извършва услуги по извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство за чужда сметка или срещу заплащане или икономическа облага, в посочения пример това не е така", допълни Ципов.

Като пример той даде, че един превозвач може да има издадено разрешение за осъществяване на такива превози, но да използва друго МПС за извършване на нерегламентирани превози, които са извън издаденото разрешение. Често сме наблюдавали случаи как някои лица без да имат издадени разрешения за осъществяване на превози, са извършвали нерегламентиран превоз на територията на страната и извън нея.

"Има много случаи назад в годините, в които се съобщаваше за катастрофирали МПС-та с българска регистрация в Западна Европа, където пострадалите лица казваха, че били роднини и са се разбрали шофьорите да ги превозят до съответната държава. В случая точно това е нарушението- няма издадено разрешение за такъв превоз, няма сключени застраховки и по този начин се поставят в риск и пътниците и водача на МПС-то. При осъществяване на такъв превоз не се заплаща и дължимото към хазната", уточни още Ципов.

"Смятаме, че текстовете са прецизни и те не обхващат случаите на така наречените споделените пътувания, не е била и такава целта на внесените предложения за промени в НК", завърши той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.