0

Т ефлонът, който е разпространен в картонените чаши за еднократна употреба, в опаковките и в хартията за печене е сред рисковите фактори за заболявания на бъбреците, заяви във Варна доц. Стефан Кривошиев, председател на Българската бъбречна асоциация по повод Световния бъбречен ден.

Тефлонът, който е разпространен в картонените чаши за еднократна употреба, в опаковките и в хартията за печене е сред рисковите фактори за заболявания на бъбреците, заяви във Варна доц. Стефан Кривошиев, председател на Българската бъбречна асоциация по повод Световния бъбречен ден.

Тефлонът не подлежи на разграждане, затова почти няма човек в света без тефлон в бъбреците си. Негативно влияние оказват също фините прахови частици, затлъстяването, прекомерната употреба на сол и модерните напоследък протеинови диети, категоричен е доцент Кривошиев.

Само 15 % от хората с бъбречни заболявания знаят, че са болни. Причината е, че те протичат безсимптомно. Целта на днешния ден е да се обърне внимание, че бъбречните заболявания са социално значими, въпреки че смъртността от тях е много ниска – едва 1,4 на 100 хиляди души годишно.

Тази година денят има за цел да изостри вниманието към нарастващия процент на бъбречните заболявания в целия свят, като акцентът се поставя върху ранната диагностика и превенцията, заяви доц. д-р Светла Стайкова -ръководител на клиниката по нефрология в УМБАЛ „Света Марина“.

Проф. д-р Валентина Маджова- управител на ДКЦ „Света Марина“ и проф. д-р Димитричка Близнакова – водещ детски нефролог, обърнаха внимание на рисковите фактори, симптомите и превенцията на бъбречните болести.

850 милиона хора по света страдат от бъбречни заболявания с различен произход. Хроничното бъбречно заболяване убива повече от 2,4 милиона души годишно и към момента е 6-тата най-бързо зачестяваща причина за смърт. Рисковите фактори за това са много - високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене, наднормено тегло, фамилна обремененост.

Нефролозите препоръчват на всички над 50 години, които имат един или повече от тези симптоми, да правят редовни профилактични прегледи. Симптомите на бъбречните заболявания са умора, загуба на апетит, амонячен дъх, „пенеща“ се урина, трудно или често уриниране, поясна болка. При появата на някой от тези симптоми, да се търси консулт с нефролог, препоръчаха специалистите.

Бъбречни заболявания се установяват при около 10,4% от мъжете и 11,8% от жените. Между 5,3 и 10,5 милиона изискват диализа или трансплантация. Много от болните умират, поради липса на финансови ресурси. Остри бъбречни увреждания се установяват при 13,3 милиона пациента всяка година.