0

И сторията на Боряна Карагьозова, бивша рали шампионка, е повече от невероятна. Всъщност като самата нея. И като лимеца, с който ако искаш да правиш само бизнес, просто няма да ти се получи.

Историята на Боряна Карагьозова, бивша рали шампионка, е повече от невероятна. Всъщност като самата нея. И като лимеца, с който ако искаш да правиш само бизнес, просто няма да ти се получи.

Практиката показва, че успешно лимец отглеждат само хора, които имат специална житейска философия. При които не е важно колко непременно ще спечелят като пари. А какво ще дадат на хората и душата си.

И когато се отдадеш на тази най-древна пшеница, за която съобщава Библията. Която е била храна на фараоните и траките, тогава тя те засипва с даровете си. На първо място щастливата благодарност и въодушевление от живота от тези, които са я приели за храна. И на второ, вдъхновяващата радост, че си полезен на света.

Обратът

Един ден амбициозната, красива, успешна във всичко, с което се заеме Боряна Карагьозова се събужда дълбоко тревожна. Дава си сметка, че с тялото и душата й нещата не са наред.

И че огромното количество шоколад, което поглъща ежедневно, няма как да заличи горчилката в живота й. Нито скорошната раздяла със съпруга й. Стотиците й купи от автомобилните състезания, които майка й гордо събира, не могат да компенсират празнината в живота й. Ирисодиагностиката потвърждава това, което усеща. Че се случва нещо нередно с нея. Диагнозата е повече от смущаваща, преддиабетно състояние, сериозни гинекологични проблеми.

Боряна Карагьозова най-накрая приема сериозно това, което синът й тийнейджър прави. Момчето проучва здравословния начин на хранене. И почти спира месните храни.

Нивата

Доскорошната мениджърка и шампионка със страст се впуска в изследването на храните и как те влияят на организма, душевното равновесие и здравето на човека. Така попада на лимеца. Древната пшеница, която почти не съдържа глутен. И въодушевява цялото семейство. Така баща й, потомствен земеделец, работил дълги години в селското стопанство, предлага да почистят наследствената 10 декарова нива край Сливница. И да засеят лимеца, който е пленил дъщеря му.

Три години

Семейството три години подготвя площта. Изкореняват дървета, няколко пъти правят дълбока оран. Сеят лимеца, който Боряна взема от друга земеделка от района на Пловдив. Той е истински български, не е внос, спомня си със заразителен смях тя.

Чете и се съветва с вещи в отглеждането на древната житна култура. Непрекъснато са в спорове с баща си, който е представител на традиционното земеделие. И знае, че се тори и пръска. Тя обаче настоява на точно обратното. Без тор, без пръскане, без никаква химия. Защото лимецът няма да го понесе.

Изобилие

На третата година, когато през август всички земеделци в района очакват реколтата от дребната пшеница да се провали, а Боряна Карагьозова да приеме приключението със сеитбата просто като каприз, се случва истинско чудо. Всеки декар от нивата пуска по 400 кг зърно. Невиждан за лимеца добив, от който по правило 115 кг от декар се смятат за отлична реколта.

Просто не знаехме какво да правим от радост. Нивата беше като вълшебна. Няколко години наред пускаше много повече от очакваните количества, връща се с радост в миналото жизнерадостната Боряна.

Братът

Така лимецът и продуктите от него стават постоянна храна в семейството. Във вид на хляб, мъфини, пици, а ориза заместват с лимец в различните гозби със зеленчуци. Понякога си правят житни режими, през които дневно се хранят само със 100 г лимец, ябълки и орехови ядки и мед. След такъв режим целият сияеш, споделя тя.

Като цяло Боряна, синът й и дъщеря й почти не се хранят с месо. Брат й също изхвърля белия хляб и го замества с питки от лимец. След година нивата на кръвната му захар влизат в нормата. Падат от 22 пункта до границата на нормалното. От преддиабетното състояние на Боряна няма и следа, а към шоколада няма почти никакво влечение, освен когато пуска ароматни парченца в мъфините, които приготвя. Виждам резултатите и пак не мога да повярвам, че е истина, споделя с искрящи зелени очи Боряна. Но едно е сигурно. Нивата с лимец върна радостта от живота ми. Зная, че мога да бъда полезна на хората.

Печалба

Не, само от отглеждането на лимец не мога да се издържам. Печалбата тук е съвсем друга. Да бъдеш полезен и да се опитваш да помогнеш на другите да променят мисленето си и да бъдат щастливи, прави равносметка бившата рали шампионка, това е печалбата. Тя продава в няколко фейсбук борси брашно и зърна, които придружава с подаръци от малки питки и мъфини. Но за мен е по-важно срещата с хората и начина, по който приемат лимеца, споделя тя. И споменава последното си увлечение по поведенческа икономика, която е голям хит в САЩ, но тук тепърва навлиза. Наука за начина, по който хората вземат решения. Нищо не е случайно, ние много често правим нещата спонтанно и след това осъзнаваме решенията си, за да се убедим, че всичко е плод на логика и разум. С няколко думи обяснява смисъла на новите си занимания, които съчетава със застрахователна дейност.

Обработка

В момента 1,50 лв. е килограм зърно и цената почти не покрива разходите по добиването му. Обработката с машини, съхранението, разходите за лющене и мелене. Освен това добивите не са високи както при конвенционалната пшеница, така че да компенсират разходите, прави анализ тя. Но за сметка на това древното жито е истинска и жива храна, от нея е необходимо малко да те засити и да даде необходимите хранителни вещества на организма.

Учителят от Първенец

Най-добрият съветник и учител на Боряна Карагьозова е Наско от Първенец. Той притежава каменна мелница за лимец. Също така непрекъснато експериментира с пшеницата и прави изследвания както по отношение на приготвянето й, така и с получаването на различни видове брашна. Той й дава безценни напътствия как да се справя. Наско е истински изследовател и новатор, споделя тя. Тъй като знае, че много хора предпочитат бухнал хляб, което се получава от глутена, какъвто почти липсва в лимеца, той е постигнал резултат да получи брашно само от сърцевината на лимеца. Така опечената питка става по-бухнала. В същото време са запазени хранителните вещества на зърното, но са елиминирани триците. Друго негово брашно е само от повърхността на зърното, което според нея има много богат вкус. При Наско тя мели и брашно флейки. Това е пълнозърнесто брашно, но се получава при сплескването на зърното. Има същите качества на обичайното, но механичният състав е друг. Флейките са подходящи за сутрешна закуска с кисело мляко, прясно мляко или за сгъстяване на супи. Или пък просто за светкавична бърза питка с газирана вода, намазана с чесън.

Жътвата е с комбайн

Зърното се прибира с комбайн, като Боряна ползва услугите на други зърнопроизводители. Но се сменят приставките, защото лимецът е с по-специфична структура от тази на другата пшеница. Съхранява зърното в помещения в къщата в Сливница. Не го лющи и не го мели наведнъж, защото загубва много от качествата му. Правя го само когато имам поръчка. Тогава меля по 50-60 кг, обясни тя. Брашното трябва да е прясно, както и олющеният лимец, защото енергийните му качества са по-високи. Тя предупреждава, че лимецът трябва добре да се измие, преди да се ползва. Също така е добре зърното да се съхранява в хладилник, за да не бъде нападнато от различни животинки. Не е редно водата от лимеца да се пие, както правят много хора. Бил е на нивата, какво ли не е минало от там, обясни тя.