Нисък ДДС = повече касови бележки

Нисък ДДС = повече касови бележки

В част от по-развитите страни, като например Италия, глобяват и купувачите за невзета от тях касова бележка. Въпросните малки хартийки, изскачащи от фискалните устройства, винаги са се смятали за един от най-важните фактори за пълнене на хазната.

Другият са не толкова високите данъци и, разбира се, нормалните доходи, позволяващи достойно съществуване и по-високо потребление. Последното също е с принос за пълнене на общата каса на всяка страна.

Като заговорихме за напреднали страни, да си припомним, че в повечето от тях има различни, обикновено по-ниски ставки за ДДС като например за храните или книгите и по-високи за алкохола. Всичко зависи от конкретната политика на хазната. Открай време е ясно обаче, че по-ниските данъци, колкото и невероятно да звучи, пълнят повече хазната. На всеки бизнесмен или обикновен човек му е далеч по-лесно да си плати ниския данък, вместо да търси начини и да рискува да не го направи. По-ниските ставки на ДДС, което на практика е най-масовият данък, плащан всекидневно от нас, в най-висока степен стимулират и потреблението. То, както стана ясно, увеличава оборотите в магазините и оттам постъпленията в хазната нарастват, от което полза би трябвало да имат всички.

Сега остава да видим дали този ефект от следващата година ще се получи и у нас, или отново старите рефлекси у някои търговци ще вземат връх. Поне очакванията са именно в положителна посока. От години производителите на хляб и на всякакви други храни кога открито, кога под сурдинка надигаха глас, че оборотите им падат и заради високия ДДС и винаги сочеха за пример други държави. Между другото във всички съседни страни на България, независимо дали са в Евросъюза или извън него, има диференцирани ставки за храни и лекарства и консумативи за хора с увреждания, вестници, книги, хотелски услуги. У нас това го има само за последното. После се чудим защо по потребление, на каквото се сетите, сме на дъното.

Намаляването на ДДС за храните и кръчмите е една от антикризисните мерки на кабинета. Стана реалност след разговори с хотелиерите и ресторантьорите, силно притеснени от срива в бранша, заради затварянето на заведенията, наложено от борбата срещу неизвестната досега в природата зараза, дошла от далечни земи. Надеждата е, че след време, когато победим последната ни сполетяла световна чума, когато и да стане това, ДДС няма да се върне отново за всичко на най-високото си досегашно ниво. В противен случай има риск от шоков скок на цените и пореден спад в потреблението, с което за съжаление сме свикнали от десетилетия.

Не на последно място по-ниският ДДС е и поредната надежда за по-ниски цени в магазините.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.