0

П рез 2006 година Nissan представи първото поколение на Qashqai и въведе модата на компактните кросоувъри. Оттогава са произведени над 3 милиона екземпляра от модела и сега дойде време за изцяло новото трето поколение на Nissan Qashqai.

Новият модел запазва водещите принципи, залегнали в основата на концепцията, дизайна и разработката на двете предходни поколения на кросоувъра. Той е изграден на новата платформа CMF-C, изпъква с ярък дизайн, технологичен интериор и притежава най-модерните системи и асистенти в автомобилната индустрия.

През 2006 година Nissan представи първото поколение на Qashqai и въведе модата на компактните кросоувъри. Оттогава са произведени над 3 милиона екземпляра от модела и сега дойде време за изцяло новото трето поколение на Nissan Qashqai.

Новият модел запазва водещите принципи, залегнали в основата на концепцията, дизайна и разработката на двете предходни поколения на кросоувъра. Той е изграден на новата платформа CMF-C, изпъква с ярък дизайн, технологичен интериор и притежава най-модерните системи и асистенти в автомобилната индустрия.

Новият Nissan Qashqai впечатлява с елегантен стил, подобрено оборудване и ефективни силови агрегати в съчетание с висококачествен интериор и иновативни системи, характерни за автомобилите от по-високия сегмент. Кросоувърът изпъква с атрактивния си и агресивен дизайн, разработен от европейското дизайнерско студио на Nissan в Лондон. Новият моделът запазва безпогрешно разпознаваемия стил на Qashqai, но вече е по-атлетичен, елегантен и модерен.

Отвън подчертаната стойка на автомобила е по-целеустремена, с изявени линии, увеличено междуосие и внушителни 20-инчови алуминиеви джанти, въведени за първи път в Qashqai. Междуосието е увеличено с 20 мм до 2666 мм, като общата дължина нараства с 35 мм и сега е 4425 мм. Височината е набъбнала с 25 мм до 1635 мм, а широчината е увеличена с 32 мм до 1838 мм за по-добро пътно поведение.

Предните фарове са с издължен и елегантен дизайн, благодарение на внедрената LED технологията. Новият Qashqai ще се предлага за първи път с 20-инчови алуминиеви джанти, които изпълват арките на калниците и допринасят за солидното пътно поведение. Новият модел ще се предлага на европейските пазари от лятото в 11 цвята за каросерията с пет двуцветни комбинации, създавайки общо 16 варианта за избор.

В интериора на новия Nissan Qashqai е използвано ново бяло амбиентно осветление за вдъхновяваща и спокойна среда, създаваща усещане за хармония и високо качество. Купето на новия модел е свързано, комфортно и създаващо впечатление за контрол чрез усещане за лукс, отличителен дизайн и увеличена практичност.

Голямо внимание е обърнато на ергономичните и естетическите качества на селектора за смяна на предавките и бутоните, които навяват асоциации за финес.

По-дългото междуосие на новия Qashqai в съчетание с ефективното оборудване, създава още повече пространство за пътниците. Мястото за коленете за пътниците на задните седалки е увеличено с 28 мм до 608 мм и е създадено повече разстояние между водача и пътника до него. Пространството за главата отпред и отзад е нараснало с 15 мм, благодарение на лекото увеличение на външните размери на автомобила.

Обемът на багажника е увеличен с над 50 литра спрямо предишното поколение на модела и достига 504 литра, благодарение на снижаването на товарния под с 20 мм. Предлага се и безконтактно отваряне на капака на багажника, което улеснява достъпа.

Новият Nissan Qashqai е способен сам да разпространява безжичен сигнал Wi-Fi за 7 устройства, а обновената мултимедийна система Nissan Connect е получила 9-инчов сензорен дисплей с по-висока резолюция и поддържа приложенията Android Auto и Apple CarPlay.

Пред водача е поставен нов 12,3-инчов електронен TFT екран с висока резолюция, който предлага избор за персонализация на информацията от навигационната и развлекателната система, както и на данни за трафика и за автомобила. Цялата информация се управлява от новия въртящ се селектор на волана.

В полезрението на водача се появява 10,8-инчов дисплей, който прожектира на предното стъкло важна информация за пътя и асистентите в колата. Функцията за гласови команди е съвместима с устройствата Google Assistant и Amazon Alexa. Всички пътници в автомобила могат да свържат смартфоните си, благодарение на конзола, която осигурява достъп от предния и задния ред седалки чрез USB-A и USB-C портове.

Новият Nissan Qashqai ще се задвижва от 1,3-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател DiG-T в два варианта за мощност – със 138 к.с. и 156 к.с., допълнени от 12-волтова мека хибридна система. Максималната мощност на мотора се постига при 5500 об/мин, а максималният въртящ момент от 270 Нм е наличен при 1750 об/мин.

Новите двигатели са комбинирани с подобрена 6-степенна механична скоростна кутия за по-бърза, по-директна и по-спортна смяна на предавките или с новата автоматична трансмисия Xtronic, която се предлага само за варианта със 156 к.с. и реализира по-голяма икономия на гориво и по-добро усещане за ускорение.

И при двете версии на мощност със 138 и 156 к.с., задвижването е на предните колела, а само за моделите със 156 к.с. и скоростна кутия Xtronic се предлага и задвижване на четирите колела. Новата система 4WD предлага възможност за избор между пет режима на шофиране спрямо условията - Standard, ECO, Sport, Snow и Off-Road.

Новият Qashqai въвежда за първи път в Европа иновативната задвижваща хибридна система e-Power на Nissan. Тя включва 1,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател с крайна изходна мощност от 188 к.с., електрически мотор и батерия.

Хибридната система съчетава приятно линейно ускорение, характерно за електромобил, но без необходимостта от зареждане. При системата e-Power бензиновият агрегат се използва само за генериране на електричество, докато колелата се задвижват изцяло от електромотора. Така двигателят може винаги да работи в оптималния си диапазон на оборотите, което води до нисък разход на гориво и минимални емисии на СО2.

Новият Nissan Qashqai ще бъде оборудван със следващото поколение на системата в помощ на водача ProPilot, която осигурява по-голямо подпомагане при най-различни обстоятелства. Системата ProPilot с Navi-link е налична само при версиите с автоматичната трансмисия Xtronic и е предназначена да намали умората и стреса по време на шофиране и същевременно е много интуитивна за ползване.

Системата ProPilot с Navi-link е в състояние да ускорява и спира автомобила в една лента на магистралата. Системата може да ускорява Nissan Qashqai до достигане на зададена скорост и да го спира до пълен покой в натоварения трафик, където се налага често спиране и потегляне. Системата може да рестартира автоматично, ако автомобилът спре за под 3 секунди и колоната от превозни средства отпред потегли.