Ниска избирателна активност, 4 партии сигурни за ЕП*

Ниска избирателна активност, 4 партии сигурни за ЕП*

По последни данни избирателната активност е по-ниска от тази на предишните евроизбори. Те отново се проведоха около 24 май, но тогава гласуваха около 2,4 млн.души.

Сега се очаква да са гласували 2,1 млн. души - най-много-около 30%. Предполага се, че причината е заради празниците. На предишния вот времето беше дъждовно, а сега времето беше хубаво и явно са решили да пътуват. Нямам друго обяснение за това.

Що се отнася до мандатите, бих казал, че са изключително интересни. Данните от екзитпола сочат, че Демократична България има около 6% и произвежда 1 мандат. Тук имаме два сценария. С Демократична България имаме следното разпределение-ГЕРБ печелят 6 мандата, БСП-5, ДПС-3, ВМРО има вероятност да е с 2 и Демократична България 1 мандат. Всъщност малките партии вземат по един мандат от ГЕРБ и БСП. Така в единия случай имаме 6,5,3,2,1 като мандати, а във втория без Демократична България имаме 7 за ГЕРБ, 6 за БСП, 3 за ДПС, при тях няма промяна и 1 за ВМРО.

Бих казал, че развръзката идва от Гърция, но и очаквам Демократична България да произведат мандат. Те имат традиционни избиратели в чужбина и от там получават около 4 000-5 000 гласа. Предполагам, че те ще са решаващи дали преминават бариерата.

Другият интересен извод след тези избори са, че БСП всъщност получава добър резултат. В единия случай получава 6 мандата, а в другия-5. Така че подобрява резултата си спрямо предишния евровот.

Данните от 23 май сочеха за ГЕРБ 32%, а сега получават около 31,2%. Тук нямаме разлика общо взето. Докато за БСП прогнозата беше за 27,5%, а сега данните са 24%, което е няколко процента разлика и тя не е малка.

Що се отнася до патриотичните партии, бих казал, че разделението наистина им изигра лоша шега. Когато са обединени, би трябвало да имат резултат, сходен с този на ДПС и да произведат 3 мандата. Така че при това положение губят. Демократична България отново имаха 1 евродепутат, сега отново би трябвало да произведат мандат. Най-голямата разлика всъщност е в БСП и ДПС. На предишните избори обаче ДОСТ не съществуваше и получиха 4 мандата. Но последните парламентарни ДОСТ спечели около 120 000 гласа, ДПС-малко над 300 000 гласа, което е ¼ от електората. На тези избори виждаме, че губят един мандат. Това са най-важните изводи, но ще стане ясно след гласовете от чужбина.

* Коментарът е на Даниел Пейчев, член на управителния съвет на Българската асоциация по изборни системи 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.