0

П редседателят на БСП Корнелия Нинова изисква информация по 15 въпроса, касаещи здравето на хората и ваксинационния план на правителството, съобщават от Позитано 20. Сред тях колко ваксини са поръчани, на кои производители, каква част от тях са платени и на каква цена, има ли закъснения в доставките и по какви причини, както и предвижда ли правителството да започне преговори за доставка на други видове ваксини.

Председателят на БСП Корнелия Нинова изисква информация по 15 въпроса, касаещи здравето на хората и ваксинационния план на правителството, съобщават от Позитано 20. Сред тях колко ваксини са поръчани, на кои производители, каква част от тях са платени и на каква цена, има ли закъснения в доставките и по какви причини, както и предвижда ли правителството да започне преговори за доставка на други видове ваксини.

Въпросите тя отправя към Министерски съвет на основание Закона за достъп до обществената информация.

Нинова пита още има ли договорени ваксини, какви и колко извън квотното разпределение на Европейския съюз, какви са графиците за доставка по всеки договор и вид ваксини, колко души са ваксинирани, съответно с една или две дози по видове ваксини, има ли ваксини, които се съхраняват като резерв за втора доза или друга причина.

Сред въпросите е и питане какво е реалното изпълнение на имунизационния календар по професионален и социален критерий /професии на първа линия, възрастни хора и други, както и в кои професионални и социални групи има забавяне на имунизационния календар и какви са причините за това. Наред с това Нинова пита и какви са критериите по които се определя коя професионална или социална група с кой вид ваксина се ваксинират.

Не на последно място БСП се интересуват дали кабинета предвижда стартирането на преговори за доставка на други видове ваксини и други производители и да подпомага трети страни с ваксини.

Освен за ваксините, соцлидерката пита и за мерките  - какви са обективните критерии, по които регионалните държавни и общински структури могат да налагат мерки за ограничаване и овладяване на здравната криза, както и колко души, съответно какъв процент от населението трябва да се ваксинира, за да се достигне до така наречения „стаден имунитет“.