Карадайъ: Радев положи добро начало за възстановяване на диалога между институциите
2

Карадайъ: Радев положи добро начало за възстановяване на диалога между институциите

ДПС ще се бори за възстановяването на конституционните права на българите с двойно гражданство да гласуват, БСП с пет основни въпроса

Президентът очерта много от проблемите на обществото, но най-важното е, че това е добро начало за възстановяване на диалога между институциите. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация по време на откриването на осмата парламентарна есенна сесия на 44-ото Народно събрание.

По думите на Карадайъ един от тях е този, че българските граждани с двойно гражданство са лишени от конституционното си право да гласуват. Той изтъкне, че единствено ДПС е водило битки по темата за възстановяването на тези конституционни права. Според него новата парламентарна сесия е на прага на важни за цялото общество избори, защото се очертавала важна битка за бъдещото развитие на страната и за подобряването на живота на всеки българин. Той изтъкна за пореден път, че

държавността е в колапс, а управлението е нефункционално и неработещо.

Лидерът на ДПС призова управляващите да осъзнаят, че страната се нуждае от програма за ускорено догонващо икономическо развитие. "Фокусирането върху партийни и междуинституционални битки отклонява вниманието на гражданите и няма как да спре усещането за безвремие и хаос в държавата", заяви той, като призова предстоящите избори да са битка за програми и платформи, за икономически растеж, но и за създаване на възможност за реализирането на проекти за бизнес планове на гражданите.

Приоритет за БСП е ролята на държавата и връщането на нейните функции. Социалистите са си поставили за цел пет основни въпроса. Това са икономика, социална политика, върховенство на закона, фискална политика и местно самоуправление. Като по думите на Нинова в социалната политика тя включва и здравеопазване, и образование. По думите й предложенията ще бъдат за роля на държавата в икономиката, така че чрез данъчни стимули да се помогне на малките и средните предприятия. Тя съобщи че, ще внесат закон за държавните предприятия. Също така обърна внимание производството, за което според нея все по-малко чуваме да се говори. Лидерката на БСП добави, че вниманието им ще бъде съсредоточено в помощ на производството на български стоки и услуги. По въпроса за социалната политика, Нинова заяви, че ще се борят за увеличавне на доходите, като и тук те ще се борят да върнат ролята на  държавата. По третия въпрос, за съдебната система, социалистката заяви, че ще внесът закон, който да налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и прокуратурата. "Нашата позиция е върховенство на закона, а не на личността, на правилата, а не на едноличните решения. Ще внесем наше предложение за друг орган за борба с престъпността и корупцията", поясни тя. Според Нинова моделът за провеждане на фискална политика е абсолютно сбъркан. По думите й парите на българските данъкоплатци не се харчели по установения ред, а за партийни цели и групови интереси. "Ще има конституционна жалба за неспазване на раздаване на парите на българските данъкоплатци извън рамките на парламента и бюджета. Джипът, държавният бюджет в багажника, и раздаване през прозореца на пари за партийни цели", поясни тя. Идвали избори и според социалистката държавата бягала от отговорностите си, като прехвърляла на общините задължения, като казвала да вдигат данъците и да се оправят. Тук от БСП предлагат оставане на част от данъците на разположение на жителите на общините и комуналните услуги да се извършват от общински предприятия. Също така по думите й ще имат предложение за нов цялостен здравен модел. 
Нинова обърна внимание на две събития от вчера, които й изглеждали като една съществена промяна във външната политика на България, обвързано с въпроса парламентарна република ли сме или еднолична премиерна. "Имам въпроси към г-н Борисов, към вас. Кой колективен орган в държавата, парламент или МС  реши, че един от малкото приоритети, които сме се обединили всички години наред - влизането ни в Шенген, вече не е приоритет", попита Нинова. Според нея не, че не сме искали да влезем, а не са ни пускали, тъй като сме били допуснали много грешки. Тя подчерта, че страната ни била създала опасност за европейската сигурност. 

Искрен Веселинов от ОП изрази мнение, че се задавал интересен и драматичен политически сезон заради местния вот, но той не е притеснен. Веселинов призова да се мисли за държавността. По думите му групата на ОП ще работи за повишаване на отбранителните ни способности и отпушването на АМ "Хемус, както и за да се преодолее чувството за безнаказаност, за повече полиция в малките населени места и за отпадане на съкратеното съдебно следствие. Той изтъкн, че oсновен приоритет за ОП остава увеличаването на доходите, както и, че те ще предложат закон за възрастните хора и, че ще водят разговори за безплатна и задължителна детска градина. Групата също така ще настоява за мерки за интеграция на сънародниците ни зад граница, като за целта те ще преложат по-лесни процедури за получаване на българско гражданство. Веселинов поясни, че чакат с нетърпение въвеждането на военното обучение в училищата.Също така от  ОП искат гаранции от МВР, че няма да се допусне купуване на гласове на местния вот. Увеличаване на подкрепата на ДПС в циганските махали будело съмнение. 

Това управление върви към края си,

сподели той, визирайки оставащия период. "Дали той ще е естествен и успешен или преждевременен и ще остави лош спомен, зависи само от способностите, обществения диалог и желанието да се спазват поетите ангажименти от участниците в управленската коалиция", заяви Веселинов. Също така от Патриотите поискаха ревизия на постигнатото и неизпълненото. "Това са само част от ангажиментите, за които ще настояваме, и няма да крием, че това е цената да останем в управлението", изтъкна Веселинов.

Председателят на ВОЛЯ, Веселин Марешки посъвeтвa президента Румeн Рaдeв дa нaпуcнe "бeзcмиcлeнoтo cи прeзидeнтcкo мяcтo" и дa се кaндидaтирa зa кмeт нa Coфия, aкo иcкa иcтинcкa прoмянa. По думите му президентът има желание нещо да промени и има визия как да го направи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.