0

П оздравявам Конституционния съд за решението, че полът има само биологичен смисъл. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в съобщение до медиите. 

Поздравявам Конституционния съд за решението, че полът има само биологичен смисъл. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в съобщение до медиите. 

В него тя допълва: 

Откакто се занимавам с политика, най-големият натиск отвътре и отвън ми е оказван по тази тема - Истанбулска конвенция и налагане на джендър идеология. И до днес чувам обвинения, че БСП не е лява партия, щом не ги признава. Че съм променила характера на партията от лява в консервативна. Бях заклеймявана и оприличавана на Виктор Орбан, когато преди години призовах: “Пазете децата и семейството.” Знам, че това няма да ми бъде простено, но си е заслужавало цялото усилие.

По-рано днес Конституционният съд реши, че съдържанието на конституционното понятие „пол” в неговия биологичен смисъл се вписва в правото на ЕС и представлява проявление на българската национална конституционна идентичност.

Делото беше образувано през март по искане на общото събрание на Гражданска колегия на Върховния касационен съд (ВКС). Върховните съдии искаха тълкуване как следва да се разбира понятието „пол”, използвано в Конституцията, и има ли то смисъл, различен от биологичен пол.