0

О творени сме за разговори с всички, които може да доведе до просперитета на България. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на кампанията на левицата за вота на 14 ноември. Тя се включи онлайн, тъй като в момента е под карантина, след като отново е с COVID.

Отворени сме за разговори с всички, които може да доведе до просперитета на България. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на кампанията на левицата за вота на 14 ноември. Тя се включи онлайн, тъй като в момента е под карантина, след като отново е с COVID.

По думите й в следващия парламента БСП ще бъдем стълб стабилност, предвидимост и диалогичност.

Тя изтъкна, че дългосрочна им цел е да има здрав и образован народ, с високи доходи, който живее в чиста България. Нинова изтъкна, че имат и ясен план как това да стане.

Тя се обърна и към лидерите на останалите партии. "Днес повече от всякога е време да бъдем държавници, ако милеем за народа си, а не просто партийци загледани в битката за 1-2 гласове. Изправени сме пред безпрецедентна криза и сега ще проличи кой е диалогичен и мъдър, за да предем страната през кризата".

Соцлидерката се обърна и към избирателите. По думите й ние като народ винаги сме се справяли с кризите, защото сме народ със способни хора. Сигурна е и ,че сега ще се справим. "Не губете надежда, дръжте се един за друг. На добър час. Кураж", каза тя. Нинова благодари и  на екипа в БСП, че са единни, работи, близо са до хората и дават решения. "Разчитаме на подкрепата на българските граждани", каза Нинова.

Иначе по време на събитието БСП представи и плана си за действие в първите 100 дни от работата на НС. Драгомир Стойнев поясни, че това са конкретни стъпки за излизане от кризата и разумни решения. В сферата на енергетиката те предлагат спешна целева подкрепа за домакинства с ниски доходи - 200 киловатчаса за домакинство. Това се равнява на 60 лева на месец и ще обхване около 300 000 енергийно бедни домакинства. Сред другите идеи е разсрочване при плащането на сметките, да се намали за период от 1 г. на ДДС-то от  20 на 9 % на енергоносителите и фактурите за ток, газ, парно за домакинствата и бизнеса. Наред с това те искат и подкрепа компенсираща разликата за цените на ток и парно за училищата.

Червените искат и преразпределението на свръхпечалбите на ЕРП-та между бизнеса и домакинствата. Още в 1 седмица ще поискат изслушване на УС на Българската енергийна борса, за да чуят какво да се промени. Ще настояват бизнесът да може да включва дългосрочни договори с големите производители на енергия. За 100 дни можело и да се завърши газовата връзка с Гърция и незабавно процедури за изграждане на нови ядрени мощности.

Относно ковид кризата и социалната сфера, БСП планира по-добра кампания за насърчаването на ваксинирането и засилване на ролята на джипитата в нея. Ще искат да се преразгледа финансирането за болниците в трудните райони, както и анализ на високата смъртност. Наред с това са старите им идеи за семейно подоходно облагане – с 500 лева да се намали данъчната основа за всеки работещ родител, 6500 лева еднократна помощ за 2 и 3-то дете, ако единият родител е работил поне 24 месеца преди това, безплатни лекарства за децата до 14 години, намаляване на ДДС на 9 % на основни храни в потребителската кошница, всеки който до 26 години работи, да не плаща данък общ доход, преизчисляване на пенсиите на база дохода от 2018 г. Това според БСП може да се случи още  бюджета за 2022 година и хората да усетят помощ от държавата.

Средносрочните и дългосрочните мерки пък са свързани с вътрешните работи, съдебната реформа, икономиката и образованието. Ще искат да се вдигне на 5 % от БВП парите за средното образовани, а до 1 % за наука и висшето образование. Причината - все още има 150 училища с външни тоалетни. В 1/3 - около 700 - нямат физкултурни салони. Социалистите искат разходите за култура също да се увеличат до 1 % от БВП, като ще подготвят и нова методика за финансиране на държавните културни институции. БСП обещаха и по-голяма свобода за медиите.

В сферата на здравеопазването БСП продължава да настоява болниците вече да не са търговски дружества.

Относно съдебната реформа те ще искат е закриване на спецсъдилищата и прокуратура и обособяване на отделения в апелативните съдилища, за да има приемственост и да не се стопират важни дела. Ще внесат промени в закона за ВСС относно сформирането му и особено прокурорската квота. Искат и възможност за обжалване пред съд за откази от досъдебни производства. Предлагат постоянни жандармерийски постове в малките населени места из страната. Искат по-засилено сътрудничество с Фронтекс за опазване на границата срещу мигрантската вълна. Червените искат и нов закон за борба с корупцията. Относно незаконното подслушване - предлагат по-голям контрол от страна на Бюрото за СРС.