0

Ц ялото Изпълнително бюро на БСП подаде оставка, но лидера Корнелия Нинова - не. "Току-що цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Решихме при първа възможност да се свика присъствен Национален съвет, който да избере ново Изпълнително бюро. Аз няма да подавам оставка". Това обяви соцлидерката на пресконференция на "Позитано" 20 по повод за резултатите от вота на 4 април, които отреждат Столетницата на трето място.

Цялото Изпълнително бюро на БСП подаде оставка, но лидера Корнелия Нинова - не. "Току-що цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Решихме при първа възможност да се свика присъствен Национален съвет, който да избере ново Изпълнително бюро. Аз няма да подавам оставка". Това обяви соцлидерката на пресконференция на "Позитано" 20 по повод за резултатите от вота на 4 април, които отреждат Столетницата на трето място.

Отговорността ми е лична, но не мога да хвърля партията в избори при такава ситуация в страната, аргументира Нинова факта, че тя остава начело на партията, но тясното ръководство е решило да хвърли оставка.  Тя каза, че само двама членове на Бюрото, които са искали и тя да хвърли оставка, наравно с тях.

“След тези избори ГЕРБ не може да управлява и Борисов не може да е премиер. Окончателното му отстраняване ще бъде дълго. Няма да подкрепим никакво правителство предложено от ГЕРБ. За нас това е тежка загуба, но гледаме напред”, коментира соцлидерката. Тя благодари на всички гласували в тази ситуация, както и на членовете на комисиите и застъпниците.

Нинова обясни, че проблемът на партията е, че не е могла да покаже, че не е част от статуквото. По думите й хората са поискали промяна, а част от избирателите на Столетницата се отказали да гласуват, заради коронавируса. Нинова каза, че формациите на Слави Трифонов и Мая Манолова са откраднали гласове от БСП. За тежки изборен резултат тя видя и виновници вътре в партията.

Тя се обяви за “антиГЕРБ коалиция”. “Всички срещу ГЕРБ отговаря на нашите заявки по време на кампанията”, заяви соцлидерът.

На въпрос, че протестните партии считат и главният прокурор за част от статуквото и дали БСП е готова за битка в тази посока Нинова отвръна: "Потвърждавам позицията на БСП от години. Ние искахме оставката на Гешев по време на протестите и заявихме в кампанията свота категорична позиция съдебна реформа, която включва закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, ново формиране на КПКОНПИ и налагане на съдебен контрол върхо актовете на главния прокурор".