Националният институт по метеорология и хидрология ще остане в досегашната си сграда на бул. „Цариградско шосе“ № 66. Това е заложено в правилника за неговото устройство и дейност, публикуван за обществено обсъждане.

От 1 януари 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология от основно звено при Българската академия на науките се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката. От Академията пък създават нова метеорологична служба, която да се казва „Институт за изследване на атмосферата, климата и водите“и ще започне функционирането си, когато и НИМХ към МОН. По-рано тази седмица обаче Общото събрание на БАН обаче взе решение новосъздаденото научно звено на академията също ще се помещава гр. София, бул. „Цариградско шосе“ № 66. Тогава председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева обясни, че това решение е предложено от експертна комисия като оптимален вариант. Бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов обясни, че те нямат право да се разпореждат със сградите. Те са частна държава собственост и са предоставени на НИМХ към БАН, за да извършват определена дейност. След като те вече ще се извършват от звеното към МОН, сградите също преминават към новия Институт. Брънзов обясни, че към момента само 8 души са подали заявления да продължат работата си към БАН.

В правилника е заложено и да бъдат отпуснати 714 щатни бройки за персонала на различните структурни звена в НИМХ. Те са за 1 генерален директор, 4 зам.-генерални директори, 107 за общи структури и 612 за специализирани. Общите ще осъществяват: финансово‐счетоводни и административно‐стопански дейности, административно‐правно обслужване, управление на човешките ресурси и на собствеността, международни дейности, връзки с обществеността и протокол, а специализираните научна, научно‐приложна и оперативна дейност в областта на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията, както и иновативна и образователна дейност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Яснота се очаква до 6 месеца, Комисията категорична, че надницата трябва да е справедлива

ЕК за единната надница: Преговорите започнаха, но са още на ранен етап

Яснота се очаква до 6 месеца, Комисията категорична, че надницата трябва да е справедлива

Преговорите за минималната европейската заплата все още на първоначален етап, като Европейската комисия ще направи своето предложение чак, след като приключат консултациите със социалните партньори и бъдат изслушани различните мнения по въпроса.

Скандал разтресе операта в Стара Загора

Близо 2/3 от децата , които участват в уникалната детско-юношеска студия „Маргаритки“ при държавната опера в Стара Загора са я напуснали от началото на годината след тежки и нелицеприятни разговори относно финансирането й с директора на културния институт Огнян Драганов.

Пастир, мъстил с огън, застава пред Темида

32-годишен мъж от сливенското село  Гавраилово ще застане пред Темида по обвинение в умишлен палеж на стопански имот, собственост на фермер от село Червенаково.