НИМХ с нов проект за замърсяването на въздуха
2

НИМХ с нов проект за замърсяването на въздуха

Националният институт по метеорология и хидрология, който от 1 януари 2019-а премина под шапката на Министерството на образованието и науката, започва нов проект, свързан с темата за замърсяване на въздуха. Това каза бившият директор на НИМХ и настоящ зам.-директор на Института проф. д-р Христомир Брънзов след среща с просветния министър Красимир Вълчев

„Националния институт по метеорология и хидрология продължава с всичките свои научни проекти, които е правил. Същевременно сме заложили нови, които стартират тази година.", коментира Брънзов. Той обясни, че се води дискусия относно основния източник на замърсяване – транспорта или битовото горене, затова с подходящи методи и от НИМХ ще могат да се определят еднозначно кой ор двата източника е приоритетен. Това ще е едната тема по предстоящия проект. Другата е свързана със замърсяването отвън на града.

"Има и замърсяване от пренос, защото оценките в момента се колебаят между 10 и 50% и с един такъв проект тази нееднозначност може да се стесни и да оценим какво е замърсяването от самия град и какво това, което идва отвън“, обясни Брънзов.

Той уточни, че проектите би трябвало да стартират в началото на тази година, а първите резултати да бъдат готови след година. "Те са по инициатива на Столична община с подкрепата на Министерството на образованието и науката и са заложени още миналата година“, коментира Брънзов. 

Директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов допълни пък обясни, че се очаква и още един проект, който е съвместен с Министерството на вътрешните работи. В него водещ партньор ще бъде Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

НИМХ ще помага с усъвършенстване на предупредителните ни системи за наводнение." Очакваме в началото на тази година да бъде подписан и такъв проект. Ние имаме изградени системи за предупреждение при наводнение, които ще бъдат ъпгрейднати в рамките на този проект“, уточни проф. Нинов. 

Образователният министър заяви, че все още се водят спорове между БАН и НИМХ за някои от имотите, но очаква скоро те да бъдат разрешени. "Останаха няколко части от имоти, които трябва да уточним. Досега те не са ползвали пълноценно нито от Българска Академия на науките, нито от Националния институт по метеорология и хидрология. Убеден съм, че следващата седмица ще намерим решение за това", заяви Вълчев. Той обясни, че няма разлика между дейността на института на 31 януари и 1 януари и има условия за нормалното функциониране на Института. Спорове се водят се за една от сградите, за които трябва да  удря уточнено от кого ще се ползва и дали ще се раздели. Става дума за седалището на новото научно звено към БАН "След като се уточни ползването на залата, съм убеден, че ще бъдат изчистени проблеми", коментира още Вълчев. 

Той уточни, че НИМХ към МОН ще продължи да изпълнява и научна дейност, въпреки че основната му ще 2 свързана с хидрометеологичната. "Затова и запазихме научния му статут с нормативната уредба, която регламентира функционирането му", допълни Вълчев.  

От 1 януари 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология от основно звено при Българската академия на науките се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като премина под шапката на Министерството на образованието и науката. Ведомството ще осигурява финансирането на метеоролозите.

От Академията пък създадоха нова метеорологична служба, която да се казва „Институт за изследване на атмосферата, климата и водите“, която да се занимава единствено с научни изследвания. До появата на два отделни института се стигна след серия от протести от страна на метеоролозите, които настояваха да останат на самостоятелен бюджет. Общо 12 души от над 700 са преминали към новата структура към БАН.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.