На 12 декември от 16.00 ч. в Кръглата зала на Националния исторически музей ще бъде открита изложба „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019”. НИМ ще спази традицията да изпрати годината, представяйки на широката публика значимите находки на музейните археолози от настоящия сезон.

През 2019 г. екипите на НИМ проведоха археологически разкопки на 16 обекта и 2 теренни обхода. Географският обхват на изследванията се разпростира

от Дунавската равнина до Родопите

през Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Проучените обекти са от различен характер: селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости и селища.

За първи път ще бъде показан най-впечатляващият предмет от гробните дарове – масивен златен пръстен. Открит в средновековната морска столица на България – Калиакра, под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол.

Изключително рядка колективна монетна находка от късноантичната и средновековна крепост Балък дере до Ивайловград е сред акцентите в изложбата. 6-те монети на Алексий I Комнин (сечени през 1081 г.) са изработени от сребро и злато, извънредно

тънки и чупливи, но много добре запазени

което ги прави още по-ценни. На 4 от монетите са изобразени св. Димитър и император Алексий I, държащи патриаршески кръст, а на другите 2 са изобразени със знаме.

Една от големите изненади през сезона за екипа под ръководството на проф. д-р Иван Христов и д-р Маргарита Попова е намирането на пласт с материали от Архаичната епоха (VII-VI в. пр. Хр.). Под подовото ниво на една от богатите византийски къщи са намерени десетки фрагменти от рисувани керамични съдове, дело на първите гръцки заселници в тази част на Черноморието. Сред редките находки са и бронзови стрели-монети, предхождащи първите гръцки монети на Аполония Понтика, както и гръцка бронзова стрела от VII в. пр. Хр.

Настоящият археологически сезон бе изключително успешен, категорични са от НИМ. Открити са голям брой движими културни ценности, обхващащи почти всички археологически периоди – от късна праистория до средновековието. Изложбата с куратор д-р Петранка Неделчева ще продължи до 17 февруари 2020 г.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Валери Йорданов конкурира Мариус с моноспектакъл по Хайтов

Една от звездите в трупата на Народния театър – Валери Йорданов, ще конкурира Мариус Куркински с първия си моноспектакъл „Какаконджул“ по известния разказ „Дервишово семе“ на Николай Хайтов. В тъканта на представлението, което ще се играе премиерно на 22 и 23 януари на сцена „Апостол Карамитев“ на IV етаж в Народния, актьорът е вплел и свои текстове.

Вергов, Радоев и Монев в комедия на Георги Марков в „Армията“

Трима любими актьори – Юлиан Вергов, Иван Радоев и Моню Монев, добре познат и като доц. Мазов от сериала „Откраднат живот“, е събрал режисьорът Иван Урумов в спектакъла „Кафе с претенция“, който утре вечер от 19.30 ч. ще има премиера на сцена „Миракъл“ в театър „Българска армия“.

„Синът“ и неговият баща в разтърсваща драма в Народния

Близо 1600 зрители аплодираха блестящото завръщане на Захари Бахаров на сцената на Народния театър в двете премиерни представления на „Синът“ от Флориан Зелер в края на миналата седмица. Пиесата е съвсем нова – създедена е миналата година и е последна част от трилогията на именития французин, започнала с „Майката“ и продължила с „Бащата“ – трагикомедия, която също е сред хитовите заглавия на първата ни сцена. Режисьор и на двата спектакъла е Диана Добрева.