НИМ показва последните си открития в изложба
3

НИМ показва последните си открития в изложба

22 археологически експедиции работиха въпреки пандемията. Посетителите ще видят възстановка на средновековния ритуал „Сватба погребение“

Голямата изложба „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020” отваря врати за посетители в Националния исторически музей в сряда, 20 януари, от 11 ч. в Залата за временни експозиции на третия етаж.

За трета поредна година НИМ представя пред специалистите в бранша и пред широката общественост реликвите от изминалия археологически сезон и работата на екипите от отдел „Археология“ към музея.

През 2020 г., въпреки сложните условия, наложени от съображения за сигурност в пандемията от коронавирус, археолозите от Националния исторически музей успяха да осъществят разкопки на двадесет и два обекта. Бяха проведени първите археологически проучвания и на нов за НИМ обект, който е от изключително значение за историята на земите в района на Югозападна България.

Укреплението в местността Св. Архангел

над с. Дъбница, в подножието на рида Дъбраш, Западни Родопи, е било непрекъснато обитавано през период от близо 6000 години – от ранната каменно-медна епоха до късното средновековие. Редовните проучвания през 2020 г. са активизирани в отговор на многобройните набези на иманяри, вследствие на които са били унищожени археологически структури от различните епохи. Укреплението „Св. Архангел“ е пряко свързано с намиращия се наблизо античен град Никополис ад Нестум, основан от Римската империя в началото на II век.

За четвърта поредна година директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова – дългогодишен ръководител на проучванията в Националния археологически резерват „Калиакра“, ще представи изключителни находки от средновековния некропол, намиращ се във Вътрешния град на крепостта Калиакра. „Златният сектор“, както го нарича доц. Петрунова, отново е дал изключителна информация за средновековната българска столица  Калиакра. След откритата през 2017 г. нефритена плочка за колан от времето на китайската династия Юан, през 2018 г. беше намерено съкровище от монети и накити, укрити в глинено гърне, а през 2019-а, под нивото на съкровището, бяха разчистени богати гробове от XIV век с великолепни дарове, между които – златен пръстен от известния „Калоянов тип“, принадлежал на Георги – наследник на императорите Палеолози, господин (управник) на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век). През 2020 г. бяха открити още богати средновековни гробове, сред които гроб на 13–14-годишно момиче, погребано със златотъкана лента на челото, фина мрежа за коса от копринени и златни нишки и

дрехи, изработени от скъпи платове

Това е рядко срещаният погребален обред „Сватба погребение“, при които сгодената девойка е починала преди бракосъчетанието и е погребана като булка, обясняват от НИМ. Посетителите ще имат възможност да видят възстановка на ритуалното погребение, както и малка амфора тип spatheion (спатейон) с произход от Северна Африка. Такива амфори са откривани в обекти като Христосотира, Murighol – Румъния, и Yassi – Турция.

Друг интересен акцент в тазгодишната изложба „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020“ са амфоровидни съдове – погребални урни, в които са били полагани кремираните костни останки на починали, открити в некропол от късната бронзова епоха до видинското село Балей. Некрополът е на селище от втората половина на II хилядолетие преди Христа, което е обитавано в продължение на 400 години. Посетителите ще имат възможност да видят артефакти, които разкриват бита на древното земеделско население от поречието на река Дунав.

И през 2020 г. бяха открити голямо количество движими културни ценности, представящи почти всички археологически и исторически периоди от праисторията до късното средновековие, регистрирани в българските земи. Географският обхват на изследванията се разпростира от Дунавската равнина до Родопите през Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Проучените обекти са от различен характер – селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости, столици и селища. В проучванията са взели участие експертите на НИМ доц. д-р Бони Петрунова, проф. д-р Иван Христов, гл. ас. д-р Мариела Инкова, гл. ас. д-р Петранка Неделчева, д-р Маргарита Попова, Виолина Кирякова, Мартин Христов, Ивайло Кънев, Павлина Девлова, Панайот Антонов, Илия Киров, Михаил Ваклинов, Елена Ендарова. Проучванията са осъществени с финансовата подкрепа на НИМ, Министерство на културата, средства на местните общини и частни спомоществователи.

Изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020” ще продължи в НИМ до месец април.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.