НИМ показва ковчежето с костите на Раковски
3

НИМ показва ковчежето с костите на Раковски

По случай 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски Националният исторически музей представя изложбата „През пресата и сабята”, проследяваща неуморната и последователна борба на възрожденеца за освобождението на българския народ, водена със силата на оръжието и печатното слово.

До края на юли в Централно фоайе на НИМ посетителите ще имат възможност да разгледат подбрани предмети, документи и фотографии на Раковски. Изложбата поставя акцент върху неповторимото съчетание от качества на непримирим воин и пламенен будител, отреждащо на Раковски мястото на един от най-бележитите дейци на Българското възраждане. Той е творец на националната революция, стратег и вдъхновител на освободителното движение, но и основоположник на нови направления в българската публицистика, поезия и наука. На преден план се извежда обобщаващият мотив зад всички негови начинания – любовта към Отечеството и желанието да се помогне за неговия просперитет. Но Раковски е и фактор в балканската и европейската история.

Сред показаните в изложбата експонати особено внимание заслужава личното оръжие на революционера – пистолет и сабя, собственост съответно на Исторически музей – Свищов, и Регионален исторически музей – Русе. Друг предмет, принадлежал на Раковски, е табакера, подарена от него на Ангелаки Савич, участник в националноосвободителното движение от Свищов, която днес се съхранява в НИМ. Отделен акцент в изложбата представлява ковчежето, с което през 1885 г. костните останки на бележития котленец са пренесени от Букурещ до София. Ковчежето е предоставено специално за изложбата от Исторически музей – Котел.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.