Николай Овчаров разкрива драмата на християните в „тъмните векове“ в Родопите

Николай Овчаров разкрива драмата на християните в „тъмните векове“ в Родопите

В кулминацията на тазгодишните Дельови празници в Златоград вчера бе представена поредната книга на проф. Николай Овчаров, разкриваща миналото на града и историята на Източните Родопи. 

Тя е под заглавие „Християнството в Златоградския край“ и е част от популярната библиотека „Златоград“, осветяваща различни страни от богатото минало на този край. Предговорът е написан от най-известният днес български историк проф. Пламен Павлов.

Както личи от заглавието, книгата разглежда хилядолетната история на християнството в този прекрасен български край. В основата на изследването са разнообразните исторически документи, но и археологическите проучвания – дело на самия автор. Особено интересни са проведените неотдавна от него разкопки край близкото до Златоград с. Добромирци, където бе разкрита важна църква, създадена още през далечния 9-и век. Според преданията и открити наскоро писмени данни по тези места е служил в последните години на своя живот заточеният в Родопите последен български патриарх Евтимий.

Важно място е отделено на проблема за ислямизацията, изяснен на базата на въведени напоследък в научно обръщение османски документи. Оказва се, че Даръ дере (старото име на Златоград) и околните села дълго запазват своята безспорна християнска принадлежност чак до първата половина на 17-и век. Тогава се случват доста неясни и необясними от днешна гледна точка промени, довели до решителен обрат в конфесионалните нагласи. Става дума за засилена и стимулирана от държавата ислямизация. Тя се е осъществявала не толкова с преки насилствени действия, колкото чрез икономически и политически натиск. Християните не са могли да заемат никакви длъжности в администрацията и армията, а на всичко отгоре са били натоварени с непосилни данъци. Ето защо мнозина се изкушават или направо са били принудени да приемат мюсюлманската религия.

И все пак именно в Даръ дере (Златоград) се запазва искрицата на християнството. И тя се разгаря в буен огън през 19-и век по време на закъснялото българско Възраждане. Тогава се строят великолепните църкви „Успение на св. Богородица“ и „Св. Георги“, където са приютени стотици прекрасни християнски икони и книги. А златоградчани вземат дейно участие в процеса за извоюването на българската църковна и национална независимост.

Като червена нишка в цялата книга е изтъкната нуждата от интензивни археологически разкопки. Разкриването на останките от старинната църква при с. Добромирци, която предстои да бъде възстановена напълно, дават големи надежди. Такива забравени християнски храмове има на много места – при селата Пресека, Дрангово, Генерал Гешево и т. н. Именно тяхното разкопаване и експониране ще покаже ясно на света каква е била верската принадлежност на хората в Златоградско не само през българското Средновековие, но и в столетията на османското робство.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.