0

Р еставрирани, консервирани и някои непоказвани досега находки от приключилия археологически сезон на Перперикон демонстрира на специална пресконференция ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.

Реставрирани, консервирани и някои непоказвани досега находки от приключилия археологически сезон на Перперикон демонстрира на специална пресконференция ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.

„За 4 години разкрихме Акропола на скалния град и слязохме надолу, за да проучим пространството между него и Голямата базилика. То е заето главно с огромни некрополи: единият с 200 гроба от ХІІІ-ХІV в., а другият, по който тази година работим, е с 60 гроба от ХІ в. и съдържа забележителни находки“, коментира историкът.

Само за настоящия сезон в части от Южния квартал на Перперикон са открити над 200 артефакта, обхващащи период от 2000 години – от Късната античност и Средновековието, които ще намерят място в традиционната изложба „Българска археология“ догодина. Най-старият е древноримска вотивна пръчица (с малки оброчни фигурки) с птица от ІІ-ІІІ в., използвана в езически култови ритуали. Сред любопитните предмети е и бръснач, подобен на съвременните, с който античните мъже са поддържали вида си. Най-много са реликвите от ХІ-ХІV в., сред които впечатление прави красиво изработен ключ, пригоден за сложната система на заключване на ракла със средновековни скъпоценности. Има и 5 бронзови кръста, единият от които е бил напълно затворен реликварий с експресивни изображения на Христос и Богородица, съдържащ изтляла органична материя (части от костици), вероятно на светец. Сред монетните находки блести златно-сребърен хестаминон от ХІ в. с едва 6 карата златно съдържание, говорещо за голяма криза във Византия. Намерен е и рядък образец от първото българско монетосечене – при цар Иван Асен.