Николай Ненчев: Служебен кабинет ще осигури реваншистката диктатура на Радев

Николай Ненчев: Служебен кабинет ще осигури реваншистката диктатура на Радев

Иска конституцонни промени, НС да насрочва директно избори, а служебният кабинет да отпадне

Институцията служебен кабинет ще осигури реваншистката диктатура на Радев с необратими последици за България. Тази теза защитава бившият военен министър Николай Ненчев. С пост във Фейсбук той коментира ситуацията в страната.

Според ненчев по конституция президентът трябва да олицетворява единството на нацията, а смисълът на служебния кабинет е да се създаде спокойна и политически неутрална среда за провеждане на избори и гарантиране на честността им. По думите му обаче, в случай че Румен Радев поеме цялата власт, не можело да се гарантира нито едното, нито другото. "Убедени сме, че той ще използва институцията, наречена „служебен кабинет“, в своя полза и като оръжие срещу политическите му противници", смята Ненчев.

Той изтъква, че за ърви път в историята на България действащ държавен глава обявява, че има готовност да създаде политически проект. "В този смисъл е естествено да се предположи, че едно служебно правителство, назначено от президента, ще работи в полза на вече официално провъзгласения от него съюз „Антимафия“, в който участват конкретни партии, съмнителни движения и олигарси",аргументира се Ненчев.

Според него това не само ще опорочи предварително изборите, които са единствената и най-важна задача на едно служебно правителство, но и ще превърне институцията в политическо оръжие за спечелване на изборите от коалицията на Радев.

Ненчев е убеден, че служебният кабинет ще позволи на Радев да прикрие престъпленията, в които били обвинявани той и неговите съветници. "След като овладеят ведомствата на МВР, отбраната, службите и всички стратегически за националната сигурност институции в МС, тези хора ще заличат следите от престъпленията си", смята бившият военен министър.

И добавя: "Недопустимо е, когато Президентството е обект на разследване и има тревожни данни за престъпления срещу държавата и сигурността, точно тези лица да поемат цялата власт в държавата, и то без да носят отговорност, в отсъствието на контрол от страна на действащ парламент".

В тази връзка от БЗНС, партията, която Ненчев оглавява, призовават демократичната общност да се разграничи от проекта на Радев, както и да подкрепи идеята за конституционни промени, които да позволят на НС директно да насрочва предсрочни избори, без да е необходимо назначаването на служебен кабинет.

Според Ненчев служебен кабинет сега ще осигури да се изпълни очевидната цел на Радев – установяването на реваншистка диктатура. "Това в никакъв случай не бива да бъде допуснато в името на суверена на властта в републиката ни - народа!", завършва той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.