Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите: 8 от 10 екскурзоводи не са работили през 2020 г.

Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите: 8 от 10 екскурзоводи не са работили през 2020 г.

  • До момента не са получили никакви помощи
  • Много от хората ще изоставят професията
  • Професионалният гид може да накара къщата пред теб да оживее

- Г-н Миндов, екскурзоводите ще посрещнат професионалния си празник в условия на пандемия. Как се отрази COVID-19 на заетите в бранша?

- Коронавирусът несъмнено се отрази най-пагубно на туристическия сектор. По отношение на екскурзоводите мога да кажа, че изминалата година бе много тежка, тъй като почти не сме работили. През летните месеци и в края на годината имаше малко работа, но предимно с български туристи в рамките на страната. Чужденците бяха изключително малко, и то основно по морето. Колегите понесоха всичко това изключително тежко.

- Имате ли информация колко от екскурзоводите са загубили своята работа през 2020 г.?

- Много екскурзоводи си бяха изготвили предварителни разчети относно групите, които ще развеждат през годината. Изведнъж обаче и да са имали по 12 или 15 групи в графика си, всички изчезнаха. Не мога да се ангажирам с точна цифра на заетите в сектора, които са загубили своята работа, но между 80 и 90% от хората не са работили въобще. Наложи се някои от тях да си изкарват прехраната на други места, тъй като не може да се живее без средства. До момента не сме получили никакви помощи. Все още очакваме това да се случи в началото на тази година.

- Казвате, че до вас все още не е достигнала и част от 3-те млн. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК), които бяха обещани през миналата година?

- Да, очакваме програмата да тръгне през март или април. Ще получим финансиране, но то няма да бъде безвъзмездно, тъй като е планирано да ни наемат като експерти, които представят различни презентации за туристически обекти и ще провеждат онлайн турове.

- Правилно ли ви разбрах, че обявената от Министерството на туризма обществена поръчка на стойност 3 млн. лева, насочена към екскурзоводите и планинските водачи, всъщност е абсолютно същата мярка, която бе представена през миналата година?

- Да, мярката е същата. Ние ще получим подпомагане по този начин за разлика от колегите във Франция, Италия и Холандия, до които достигна безвъзмездно финансиране. Въпреки това българските екскурзоводи все пак ще достигнат средства, които ще им позволят да „поемат глътка въздух”.

- Колко от екскурзоводите изявиха желание да се включват в провеждането на „разходките в мрежата”?

- Като цяло всички членове на Асоциацията на екскурзоводите в България планират да вземат участие в организирането на подобни турове.

- Според вас защо именно екскурзоводите се оказаха най-пострадалите от пандемията, а получиха най-ниско подпомагане ?

- Още от март миналата година започнахме да пишем писма и да се срещаме с различни институции, които биха могли да ни предоставят помощ. Проведохме дискусия и с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, но явно държавата няма възможност да ни финансира по друг начин. По-голямата част от екскурзоводите при нас не са на трудови договори, а са самоосигуряващи се. Имаме такива на граждански договори, пенсионери, а също и студенти, затова е по-трудно да се възползват от помощи като мярката 60 на 40. Получихме възможност да теглим безлихвени заеми от Българската банка за развитие, но все пак тези пари трябва да се връщат. Все пак някои от сериозно пострадалите колеги се принудиха да изтеглят каквито и да е кредити.

- Какво всъщност липсва в обявените до момента мерки във ваша подкрепа?

- Измисленият за момента начин е добър, колегите ще получат средства. И все пак през миналата година не сме работили, перспективите за тази също остават неясни, тъй като нашият сезон тепърва започва. Той стартира през април и продължава до октомври или началото на ноември. Ако изкараме още една такава суха година и колегите останат без доходи, много екскурзоводи ще напуснат професията. Тогава ще бъде много тежко, защото може да има групи и за след две години, но не и екскурзоводи, които да ги развеждат из забележителностите. Целта на тези помощи е именно да задържим колегите си. В случай че и тази година не работим, трябва да се помисли за допълнителен вариант за подпомагане. Екскурзоводите в други държави например вече два-три пъти са получавали траншове с помощи.

- Разходките с професионален екскурзовод изцяло в мрежата ли се преместиха?

- В момента не могат да се провеждат стандартни обиколки, тъй като заповедта на здравния министър забранява организираните екскурзии. Туристите от чужбина ги няма заради ограниченията по границите, а до края на април нямаме възможност да провеждаме екскурзии и с български пенсионери и ученици например. Всичко зависи от развитието на пандемията. Дори подобни турове да бъдат разрешени, трябва да има ясни правила как ще се провеждат - дали само половината от автобуса ще бъде пълен, ще се носят ли маски през цялото време, ще бъде ли наложително екскурзоводът да е с маска, когато развежда туристите навън. При положение че няма организирани екскурзии, човек може да разказва само на индивидуални туристи. Единственият вариант за екскурзия в по-голяма група са виртуалните турове. Те обаче не могат да заместят традиционните.

- Някои от колегите ви по морето организират и безплатни пешеходни турове. Обмисля ли се нещо подобно и в столицата?

- Преди години ние също правехме пешеходни разходки съвместно с общината, към момента обаче такива не се организират. Проблемът при подобен тип турове е, че не могат да се включат много хора. Доколкото знам, колегите във Варна бяха подготвили такъв по случай професионалния ни празник. Ако туризмът отново потръгне, ние също сме готови да провеждаме безплатни обиколки за гости на общината или ученици.

- Кой е по-склонен да потърси услугите на екскурзовод - българите или чуждестранните туристи?

- Чужденците се обръщат към нас по-често, тъй като идват в една непозната страна. Въпреки това в днешно време говорим и за дигитализация - всеки може да извади телефона си, за да прочете или изслуша беседа, свързана с посетеното място. Някъде бяха писали, че след време тази професия вероятно ще изчезне. Аз обаче не мисля така. Живият контакт между екскурзовода и туриста не може да се замени от машина. Тя ще си „изпее” беседата за градската част на някое населено място, но професионалният гид може да накара къщата пред теб да оживее.

ВИЗИТКА:

Завършил е английска филология

Работи като екскурзовод от повече от 40 години

Председател на Асоциацията на екскурзоводите в България от 2002 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.