Никола Вапцаров отново възкръсва на благоевградска сцена за 100-годишнината на театъра
2

Никола Вапцаров отново възкръсва на благоевградска сцена за 100-годишнината на театъра

Никола Вапцаров отново възкръсва на благоевградска сцена за 100-годишнината на театъра

   Никола Йонков Вапцаров отново ще възкръсне на сцената на театъра носещ неговото име, като начало за честването от основаването на театъра. Утре, 24 октомври, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград стартира програмата от събития, посветени на своя 100-годишен юбилеен творчески сезон, с премиера на неконвенционален спектакъл, обединяващ в общ екип режисьорите Тея Сугарева, Боян Иванов и Стайко Мурджев.

   Пиесата е озаглавена „Вапцаров – песни за поета. Три различни режисьорски прочита на живота и поезията на Никола Вапцаров се обединяват в общ спектакъл за 100-годишнината на държавния драматичен театър в Благоевград, който носи името на  безсмъртния поет. В юбилейния спектакъл участват всички актьори, които са играли и играят на сцената на драматичен театър „Никола Вапцаров“. Идеята да се ангажират трима режисьори, които да направят своя прочит на личността и творчеството на големия български поет, събирайки трите измерения в общ постановъчен организъм, е на директора на театъра Маргарита Мачева: „Това не е често срещано, не е обичайно, това е, ако смея да кажа, един манифестен ход за театъра за това какво ще правим от тук нататък, за съвременния театрален език, който ще се използва“, обясни тя.

   Процесът срещу Вапцаров и неговият разстрел, съпреживян от най-близките му хора в семейството, е заложен в концепцията на режисьора Тея Савова.

   Образът на поета чрез неговите писма до майка му и жена му, оригиналите на които са запазени до днес  е изграден от Боян Иванов.

  Дълбоката поезия на Вапцаров пък е в основата на режисьорския проект на Стайко Мурджев.

   „Всеки един от тях има ярка театрална естетика, в която работи. Ще е едно изключително предизвикателство тези трима режисьори да изградят един общ спектакъл“, каза Маргарита Мачева.    

     Спектакълът „Вапцаров: Песни за човека“ е важен творчески жест, защото събира работата на трима режисьори, всеки от тях притежаващ свой собствен ярък творчески почерк. Целта на спектакъла е на сцената зрителите да видят посоките, които ще се търсят в творческото развитие на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ оттук-нататък: силни текстове, носещи актуална проблематика, представени чрез силен театрален език. Сценографията и костюмите са на Юлияна Войкова-Найман. Музиката – на Христо Намлиев.

   В представлението участва цялата трупа на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – от най-новите попълнения в нея до доайените на театъра. Общата работа на няколко поколения актьори и на постановъчния екип, съставен от доказани професионалисти, обещават ярко театрално събитие.

   Сценографията и костюмите са дело на Юлияна Войкова-Найман, музиката на  Христо Намлиев, видео - Тодор Йорданов, хореография - Татяна Соколова

   В спектакъла участват актьори от първа и втора младост, обединени в общата им театрална съдба, впита в благоевградския театър:  Аладин Алиибрахим, Албена Чобанова, Александър Митев, Андраш Кончалиев, Биляна Дилкова, Бистра Тупарова, Божана Косева, Божидар Йорданов, Галя Костадинова, Гергана Цакова, Георги Манев, Иван Николов, Илия Павлевчев, Жанет Керанова, Кънчо Кънев, Мартин Лазаревски, Маруся Ваклинова, Лъчезар Кацарски, Нина Болгар, Огнян Спиров, Пепа Манева, Теодор Куков, Юлия Дживджорска

   Проектът се реализира с подкрепата на Община Благоевград и Община Симитли / Партньори - Съюз на артистите в България, Радио Благоевград

ИСТОРИЯ НА ТЕАТЪРА

   Драматияен театър “Никола Вапцаров” - Благоевград е основан през 1919 г. като градски театър, базиран в сградата на читалище “Съгласие”, което сега също носи името на поета Никола Вапцаров. Статут на държавен театър с постоянна актьорска трупа - щатни режисьори, сценографи и драматург получава през 1948 година. Собствената му сграда е построена през 1967 г. по проект на арх. Витомир Габровски. Благоевградският театър е носител на множество престижни награди от национални прегледи и фестивали - за режисура, актьорско майсторство, сценография и музика. В него са работили почти всички значими български режисьори. Много от известните актьорски имена в столичните театри са започнали творческата си кариера на благоевградска сцена, като Гинка Станчева, Владимир Давчев и Йордан Сиров, например. По-важни участия във фестивали и награди от по-ново време са “Майстори” от Р. Стоянов с режисьор Бойко Богданов - наградата за режисура на Съюза на артистите в България през 1996 г. и наградата Дионисий’1996 – Смолян. Номинация за “Дионисий” на актьора Огнян Спиров – Подкальосин в “Женитба” от Н. В. Гогол, (реж. проф. Е. Халачев). Четири номинации за наградата “АСКЕЕР” и други награди. 

   Пиесата „Родопска балада“ с автор благоевградският журналист,  писател и драматург Георги Жерев, и режисьор Никола Петков, играна в сезоните 1973-76 година и досега е ненадмината в историята на театъра със своите 117 представления.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.