Никола Филчев:

Никола Филчев: "Разградския гризач" Прокопов е свидна рожба на Костов

"Олигархът Прокопов, по-известен като „разградския гризач“, е свидна рожба на Костов". Това коментира бившият главен прокурор Никола Филчев в интервю за "Пик" ден преди съдът да оневини Иво Прокопиев и бившите министри - Трайчо Трайков и Симеон Дянков за аферата "ЕVN".

По думите му, олигархията възникнала и се развила в резултат на приватизацията, извършена от Иван Костов. "Първите олигарси бяха създадени от Костов и отгледани от управниците след него – Кобурга и други подобни", каза Филчева. Той изтъкна, че именно при управлението на Костов (1997 г. – 2001 г.) било приватизирано държавно имущество за 30 млрд. долара, а срещу него държавата получи реално едва три милиарда долара.

"В резултат на мафиотската приватизация България се превърна в най-бедната страна в Европейския съюз", каза той и добави: "Затова управлението на Костов е катастрофа за България. Криминалната приватизация на държавата, извършена от Костов по заповед на господарите, остави много поколения българи без бъдеще и без надежди."

Той даде и пример защо Прокопиев е рожба именно на Костов.

"В рамките на предварителна проверка за приватизацията на „Каолин“ прокуратурата призова на разпит като свидетел народния представител от Разград Никола Николов - ортак на Прокопов и директор на „Агнешките главички“. Тогава Костов скочи и нададе ужасен рев като сибирска мечка. Той беше „началникът на България“ - премиер и лидер на управляващата партия СДС. Той контролираше парламента. Той контролираше олигарсите и медиите. Той не можеше да допусне такова своеволие на прокуратурата и такава обида към неговата царска особа', каза Филчев.

Именно тогава Костов свикал екстрено съвещание на политическото ръководство на СДС и то излязло с декларация. Тя гласяла: „Ръководството на СДС подкрепя нашата приватизация и застава зад всеки един от нашите приватизатори, в т. ч. и Н. Николов".

По думите му, за да защити свидната си рожба Прокопов и приватизацията на „Каолин“, Костов мобилизирал цялата държавна машина срещу прокуратурата – правителството, МВР, парламента, управляващата партия, медиите, олигарсите.

"Той впрегна целият си властови, политически и финансов ресурс, за да попречи на прокуратурата да търси отговорност от Прокопов за приватизацията на „Каолин“. Искаше още в зародиш да смачка усилията на прокуратурата за законност", казва още Филчев.

Той изтъкна, че именно Костов разрушил промишлеността и селското стопанство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.