Бившият главен прокурор Никола Филчев обвини експремиера Иван Костов в плагиатство. Според екс обвинител №1 Командира е преписал цели страници от негови статии и книги по наказателно право, а след това ги е включил в своите мемоари, без да го цитира като автор.

„Не съм очаквал да падне толкова ниско, но той за пореден път показа, че низостта му няма предел. Отворих напосоки „неговата“ книга и от пръв поглед установих, че е преписал дословно цели страници от мои работи. Заимствал е както идеите и изводите ми, така и конкретните думи и изречения“, категоричен е Филчев в интервю за „Блиц“.

Бившият главен прокурор твърди, че Костов е заимствал не само думите му, но и идеите и изводите му относно престъпността при прехода и необходимите законодателни промени. „В това изследване както и в другите мои работи посочвам, че преходът у нас е съпроводен с няколко вълни на престъпността: контрабандата при югоембаргото, източването на банките в Безконтролната грабителска приватизация.

Следващ етап от развитието на престъпността е злоупотребата с финансови средства на Европейския съюз“, обясни още Филчев. Според него целта на Костов била да се представи пред обществото като „специалист по всичко“. „Гони го някаква мания за величие. Иска хората да си мислят, че е голям специалист по всичко, тънък анализатор, интелектуалец – за когото българският народ не е достоен“, заявява още бившият обвинител №1 и допълва, че все пак Костов е „съкращавал“ части от труда му, които са разобличавали Командира и неговата шайка.

„Например когато преписва пасажа за развитието и причините на престъпността у нас, той услужливо изтрива извода ми - че криминалната приватизация на държавното имущество под негово ръководство е основният фактор, който породи организираната престъпност. Тъкмо безконтролната, бандитска приватизация създаде хранителна среда за организираната престъпност у нас“, разказва Филчев. Според него с плагиатство Костов е показал за пореден път, че е „обикновен лъжец и преписвач“.

„Истината блесна за пореден път. Тънките и задълбочени анализи на Костов се оказаха една измама. Този семпъл счетоводител, който беше преподавател по научен комунизъм, а след 1990 г. се обяви за демократ – борец срещу комунизма, за пореден път лъже. Днес той се рекламира като началник на някаква амбулатория, която правела анализи. А всъщност е обикновен лъжец и преписвач. Ако притежаваше капчица достойнство този бивш министър-председател нямаше да преписва като слаб ученик от бившия главен прокурор“, категоричен е Филчев.

Той посочва, че последиците от откраднатите текстове са посочени в законите – според НК Костов може да лежи в затвора до 2 г., а според Закона за авторското право се дължи обезщетение на автора за причинените му вреди. „Съществува и възможност да се забрани разпространяването на книгата му. Но плагиатството на Костов има и международен аспект. Опасявам се, че може да стане международен скандал. Руските участници в изследването ще ни простят - като на братушки. Руснаците са широко скроени хора. Но германците никак не ги обичат тия работи. Плагиатството се осъжда и наказва много строго в Европейския съюз. Известно е, че министърът на отбраната на Германия Карл-Теодор цу Гутенберг беше принуден да напусне всички държавни и политически постове през 2011 г. поради съмнение за плагиатство – откриха преписани пасажи в дисертацията му. Освен това му отнеха и научната степен „доктор“. А медиите го сочеха като наследник на Ангела Меркел и бъдещ канцлер на Германия“, допълва Филчев.

Бившият главен прокурор е категоричен, че не трябва да се да се забравя кой е Костов и какво направи той за българския народ. „В резултат на разбойническата приватизация на Костов държавното имущество беше разграбено и днес българите са най-болните, най-бедните и най-необразованите в Европа. А българската нация се топи и изчезва най-бързо. България със своята древна, велика 1300-годишна история беше разрушена от новите демократи костовисти само за 30 години. Поради това неговата книга предизвиква отвращение. Костов може да напише успешно само една книга – ръководство „Как да крадем, без да ни хванат““, допълва Никола Филчев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сачева: Социалната система ще издържи натиска до 13 май

Системата за социално подпомагане, за обезщетения при безработица, пенсионната система, са системи, които съществуват от години и са готови да издържат на натиска. „Нямам съмнение, че ще направим всичко за да минем заедно през кризата“. Това Заяви Деница Сачева пред Нова.

135 машини чистят снега в София

135 машини - снегопочиставаща техника работи в момента по почистването на София от снега, съобщиха от кмеството.