Нийл Армстронг към българина проф. Табаков:  „Моля те, направи така, че да успеем да се върнем от полета…“
5

Нийл Армстронг към българина проф. Табаков: „Моля те, направи така, че да успеем да се върнем от полета…“

Почти 50 години ученият от България е бил ключова фигура в реализацията на американската космическа програма

„Моля те, направи така, че да успеем да се върнем от полета….”. Това казал космонавтът Нийл Армстронг, който пръв стъпва на Луната, на своя близък приятел българина проф. д-р Виден Табаков. А проф. Табаков му обещава, че ще направи всичко по силите си и ще успее, както и се случва. Това стана ясно по време на откриването в Пловдив на документална изложба с 23 табла, посветени на живота и делото на проф. Виден Табаков. Това е българинът, който се включва в екипа на Вернер фон Браун и допринася за кацането на Нийл Армстронг на Луната и за развитието на космическата програма на САЩ.

Почти 50 години ученият от България е един от най-изявените изследователи на НАСА, разказа по време на изложбата д-р Георги Дренски – пилот от САЩ, който става последния докторант на проф. Табаков от General Electric в Берн.

Сред многобройните заслуги  на проф. Табаков за развитието на авиокосмическата техника и технологии се откроява дейността му относно ракетата-носител „Сатурн“, с която американските астронавти осъществиха пилотирани полети до Луната по програмата „Аполо“, а неговият близък приятел Нийл Армстронг стана първият човек, стъпил на повърхността на луната. Той е организирал и оглавявал дълги години GraduateSchooloftheUniversityofCincinnati, където е имал 300 успешни докторанти по аерокосмическо инженерство и инженерна механика. Между неговите изявени докторанти и сътрудници е именно Нийл Армстронг, който е бил професор по аерокосмическо инженерство в отдела на Табаков в Университета в Синсинати и става негов неразделен приятел.

Когато програма „Аполо“ стартира, се оказва, че сплавите, които се използват за ракетните двигатели, не могат да издържат на високите температури. Затова ръководителят на програмата Вернер фон Браун, който е бил член на научно жури на докторантурата на проф. Табаков, привлича към екипа на „Аполо“ българския учен. Виден Табаков разработва необходимите високотехнологични сплави и дава конструктивните решения, които позволяват ракетата да издържи на изключително високите температури, развиващи се при космически полет, разказа още д-р Георги Дренски –последният докторант на проф. Табаков, който е плътно до него в последните години от живота му. Той разказа и за изключителната щедрост на професора към студентите и докторантите, на които той е отделял без да се щади цялото си време и които е подпомагал дори финансово.

Благодарение на разработките на проф. Табаков се удължава 3 пъти живота на самолетните двигатели. Изчислено в пари, може да се види какъв невероятен принос е това за авиостроенето. Като специалист по сплавите, той има съществен принос и в работата на редица автогиганти като Дженерал моторс и много други, които го канят да консултира процесите на създаване на редица подобрения в автомобилната индустрия, разказа още Георги Дренски.

Днес на входа на университета в Синсинати,  студентите биват посрещнати от две огромни пана -  едното с Нийл Амстронг, другото – с проф. Виден Табаков. Лабораторията, в която е работил в Университета в Синсинати, e наречена на името на проф. Виден Табаков през 2009 г. Наред с многобройните научни награди проф. Табаков е удостоен и с признание от НАСА за приноса му. През 2014 г. проф. Виден Табаков е обявен за почетен професор на НАСА. Два пъти е обявяван за „Инженер на годината“ на САЩ, има и награда за цялостен принос.

Табаков е един от малкото натурализирани в Страната на неограничените възможности европейци, на които се оказва такава чест. Въпреки че работи в една строго секретна сфера, проф. Табаков има над 400 публикации в едни от най-авторитетните световни научни издания. Изложбата ще остане в Пловдив само една седмица и може да бъде разгледана до 3 февруари.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.