Нидерландия със задължителен PCR тест за всички пристигащи

Нидерландия със задължителен PCR тест за всички пристигащи

Считано от 00:01 ч. местно време на 29 декември 2020 г. всички пътници, пристигащи в Нидерландия с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт, трябва да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 72 часа преди влизане в страната. Това съобщава МВнР. 

 

 

Изискването важи и за транзитни пътници, които не напускат транзитната зона на летищата, но няма да се прилага към влизащите в Нидерландия с автомобил, както и към шофьорите на тежкотоварни превозни средства.

При влизане с въздушен транспорт от държави извън ЕС/Шенген пътниците трябва да представят и попълнена декларация за наличието на негативен резултат за COVID-19, която може да бъде намерена на следния линк: Coronavirus: Negative test declaration form | Form | Government.nl

И двата документа трябва да бъдат представени на хартиен носител.

Ако гражданите, пътуващи към Нидерландия, не успеят или откажат да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 преди отпътуването им към страната, те няма да бъдат допускани да се качат на борда на самолета. От МВнР обръщат внимание, че пътниците може да бъдат поканени да представят резултата от теста си за коронавирус (и съответно декларацията за наличие на негативен резултат за COVID-19) и след пристигането си в Нидерландия. Ако това не бъде направено, може да им бъде отказан достъп до територията на страната.

Тестът трябва да бъде молекулярен PCR тест за Sars-Cov-2/COVID-19. Всички други видове тестове, включително бързи тестове, няма да се приемат за валидни. Резултатът от теста трябва да бъде негативен/или вирусът не се открива и да бъде представен на английски, немски, френски, испански или нидерландски език. Други изисквания са името и фамилията на лицето да съответстват с имената по паспорт, както и тестът да бъде направен максимум 72 часа преди пристигане в Нидерландия, като следва да бъдат отчетени времевата разлика и продължителността на полета. Необходимо е още документът да съдържа информация за института или лабораторията, в която е извършен тестът. На тест подлежат всички лица над 13-годишна възраст.

Нидерландските власти подчертават, че наличието на негативен резултат от PCR тест за COVID-19 не отменя необходимостта от прилагане на 10-дневна силно препоръчителна карантина в домашни условия след пристигане в Нидерландия от държави с „оранжев“ (в това число и от България) и с „червен“ код.

Изискването за представяне на негативен резултат от PCR тест не се отнася до някои категории пътници, както и за граждани, пристигащи от зони, включени в списъка на ЕС за безопасни по отношение на разпространението на COVID-19 страни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.