0

К акво точно представлява NFT и защо сякаш всеки млад човек говори за тази тема и в същото време не може да обясни значението на своите родители?

Какво точно представлява NFT и защо сякаш всеки млад човек говори за тази тема и в същото време не може да обясни значението на своите родители?

Според Форбс NFT, или Non-fungible token, може да бъде всяко едно дигитално произведение – от картинка, нарисувана от няколко пиксела, до снимка от онлайн музикално видео. Тези материали се продават онлайн като се купуват с крипто валути - Етериум или Шиба Ину. Генерираните картинки или видеа биват кодирани и възпроизведени в различни комбинации. Милиони долари биват харчени за въпросните произведения на изкуството като много известни личности ги купуват – Бионсе, Джей Зи, Леброн Джеймс и др. В платформите, от които се купуват, има ексклузивни групи, участници на които са само най-богатите и влиятелни личности на планетата.

Но какво прави тези на вид нелепи картинки толкова скъпи?

Макар и някои НФТ да изглеждат елементарно нарисувани - няколко цветни пиксела във формата на човече - тяхната автентичност ги прави незаменими. Факт е, че повечето от тях не изглеждат привлекателно за ценителите на изкуството. Но всяко нарисувано произведение е оригинал и няма свое копие. Именно това е причината някои от картинките да достигат стотици милиони долари.

Тогава може ли всеки един човек да направи дигитална картинка от няколко пиксели и да я продаде за милиони долари?

На практика- да!

Но както при инвестирането в стоковия пазар, така и при НФТ, всичко е въпрос на късмет. Всяко качване на НФТ и купуване струва пари както на купуващия, така и на продавача. За да бъде продаден един НФТ, първо трябва да се платят такси. Друг проблем е, че изобщо не е сигурно дали някой ще купи даденото произведение.

И докато някои могат да мислят за абсурдно продаването на снимка от популярно видео в YouTube за 500 000 паунда, нека не забравяме, че изкуството е въпрос на гледна точка. Банан, залепен с тиксо беше едно от прозиведенията на изоложба в Маями през 2019 и бе купен за 120 000 долара. Празни бутилки от шампанско в Римска галерия бяха объркани с боклук и чистачката ги изхвърли, но те се оказаха част от арт инсталация.

Вероятно много хора, родени преди ерата на социалните мрежи няма да схванат какво точно представляват НФТ-итата. Но всяко абсурдно на пръв поглед произведение, в нечии очи е шедьовър, заслужаващ пари и внимание.

София Елена Попова

Кардиф, Уелс