НФСБ с промени в извънредния закон: Скъпите лекарства да се заменят с генерици

НФСБ с промени в извънредния закон: Скъпите лекарства да се заменят с генерици

Депутатите от НФСБ внасят  в НС промени в закона за мерките при извънредно положение, с която скъпоструващите и нови  лекарства, които лични лекари масово изписват, да могат да бъдат заменяни с техни по-евтини и качествени аналози – т.н генерици, съобщиха от партията. 

Според патриотите това са доказани във времето лекарства, за които не се плащат лицензи и патенти, като, например, добре познатите от нашето детство аспирин,  аналгин-хинин и депосулфамид, с които успешно бяхме лекувани всички.

НФСБ категорично се противопоставя в тежките условия на пандемия лекарствени лобита да дерат кожата на обеднелите пациенти., изтъкват от партията.

Зам.-шефът на НФСБ и депута от ОП Борис Янчев пък коментира пред БНТ, че замяната на скъпите лекарства с евтини генерици е мярка 452, записана в Програмата за управление по предложение на Валери Симеонов още след съставянето на правителството. До този момент обаче тя не е изпълнявана. Нещо повече – преди седмица здравното министерство публикувало за обсъждане промяна в Наредба № 4, която да позволява  използването на генерици при желание от страна на пациента. „За наше изумление наредбата беше свалена в края на същия ден!?“, посочи Ячев. Той направи връзка между острата реакция на БЛС, изразена по това време и свалянето на промените. „Не ми се иска да вярвам, че МЗ се е огънало и е предпочело пред интереса на някои лекарски лобита да жертва интереса на българския пациент. НФСБ ще внесе промяна в Закона за извънредните мерки, която да позволи замяната на скъпи лекарства с евтини генерици“, каза Ячев.

„Така, в условията на тежка здравна криза, прерастваща във финансова, НФСБ ще помогне на хората да спестят средства от лекарства, без да се влоши качеството на лечението. Не е нормално в държави с далеч по-висок стандарт хората да дават по-малко пари за лекарства“, каза Борис Ячев. И даде пример с Германия, където 75 % от лекарствените средства, които се продават, са по-евтини генерици.

По отношение на актуализацията на бюджета и удължаването на срока за извънредното положение Борис Ячев заяви,  че НФСБ ще ги подкрепи, въпреки, че не са били обсъдени предварително, както изисква коалиционното споразумение.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов  преди дни подчерта, че някои лични лекари са мотивирани от фармацевтичните гиганти да предписват скъпи лекарства. „Срещу това те биват пращани на безплатни екскурзии и симпозиуми по екзотични острови. А в Германия е забранено лекарите да получават дори кутия бонбони от доставчиците на лекарства, като това е строго наказуемо и по закон за това се лежи в затвор“, каза Валери Симеонов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.