НФСБ се похвали: Правителството прие нашите идеи за строителството

НФСБ се похвали: Правителството прие нашите идеи за строителството

Правителството прие да работи по програмата на НФСБ за работни места и пазари в строителството. Това се похвалиха от партията на Валери Симеонов, а поводът е срещата по-рано през деня в МС между премиера Бойко Борисов и строителния бранш.

От НФСБ изтъкват, че на въпросното съвещание са били приети голяма част от антикризисните мерки в областта на строителството, внесени от НФСБ на Политическия съвет на управляващата коалиция на 21 април.

В тях, в противовес на "пасивните мерки" като плащането 60:40, безвъзмездното „грантово“ финансиране и кредитните облекчения, те предложили практически решения за откриването на нови работни места и задействане на крупни инфраструктурни обекти по подобие на Плана „Маршал“ след Втората световна война.

Идеите на НФСБ им включваха 5 точки. Първата е бюджетното финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение с приключено проектиране – пътища, магистрали и др. За 2020 са планирани 100 км на стойност 2.5 млрд. лв. и 260 млн. лв. за II и III-класни пътища.

Втората бе ремонт на язовирни стени и съоръжения на стойност 500 млн. лв. с приключено проектиране. За спешен ремонт са над 400 язовира, класифицирани като опасни и над 2000 са за ремонт.

Третата идея включваше спешни ремонти на рискови мостови съоръжения и виадукти с приключено проектиране – напр. по АМ „Тракия“ - 5 броя на стойност 25 млн. лв.

Четвъртата и петата бяха съответно довършване на ВиК обекти с готови проекти – на стойност 1.8 млрд. лв, както и възобновяване на програмата по саниране на многофамилни жилища, блокове, кооперации - вече заявени 1.5 млрд. лв. с проекти по области и общини, както и чакащи одобрение за възлагане на инженеринг.

Сега била  дадена зелена светлина по точки 1, 4 и 5 от тяхната програма.

НФСБ обръща сериозно внимание и на необходимостта от спешен ремонт на язовирните стени и съоръжения с приключило проектиране, както и на опасните язовири, които застрашават живота на хиляди граждани.  Подобна била опасността и при чакащите от десетилетия ремонт мостове и виадукти по пътищата.

"Като заостряме вниманието на Правителството върху тези две мерки, обезпечени с бюджетни средства, настояваме те да бъдат предвидени при евентуално бъдещо финансиране. Приветстваме нашите коалиционни партньори за проявеното практическо мислене и здрав разум, като още веднъж настояваме и за спешни мерки при подпомагане на най-засегнатия отрасъл – туризма, внесени от НФСБ в Народното събрание на 27.04.2020 г.", пишат още от НФСБ.

От там припомнят, че реална възможност за облекчаване на икономическата криза дават и предложенията за допълнителни държавни субсидии за насърчаване на зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство, както и на преработвателните предприятия. Целта е да се увеличи българското производство и неговият дял на пазара. Те предлагат също така попълване на държавния резерв с дълготрайни хранителни и други продукти с цел стимулиране производството от български предприятия.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.