НФСБ предлага безплатни ваучери за почивка в родните курорти

НФСБ предлага безплатни ваучери за почивка в родните курорти

Безплатни ваучери за настаняване в туристически обекти у нас за не по-малко от 7 дни, предлагат депутати от НФСБ, като правят изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

В законопроекта е записано, че за подпомагане на вътрешния туризъм предлагат до 1г. след отмяна на извънредното положение министъра на туризма или опълномощени от него лица могат да издават ваучерите за настаняване в туристически обекти за не по-малко от 7 дни, като срокът им на валидност ще бъде до 31.12.2021г.

Ваучери на стойност 210 лв. ще може да получи всеки, който през последната една година е внасял осигуровки във фонд „Пенсии“, искат вносителите. Ваучерите за почивки в българските курорти е една от техните идеи, като по предварителни данни те ще костават 657 160 000 лв. на държавания бюджет. От НФСб искат още ваучери от по 100 лв. за директори на училища и детски градини с цел ученически екскурзии.

Предвижда се ваучерите да са и в електронен формат, като на тях ще пише номер и дата на издаване, както и срок на валидност, име и подпис на издателя.

Вносителите Валети Симеонов, Христиан Митев и Вланетин Касабов предлагат още, да се удължи срока от 1 месец на 1 година, след отмяна на извънредното положение, в който туроператорите трябва да въстановят всички плащания, които е получил. По този начин щяло да се спаси бранша от фалит и да се гарантира изплащанията на сумите.

В подкрепа на ресторантьорския и хотелиерския бранш предлагат по време на  действието на закона, но в срок не по дългат от три месеца, НОИ да превежда 60% от размера на средномесечните осигурителни доходи за месеците юни, юли  иавгуст 2019г. и дължимие осугурителни вноски за сметка на осигурителя за до 30% от средносписъчния състав за същите месеци от 2019г. на служителите си. Осигурители от своя страна пък се задължават за срок от 1 г. да не прекратяват трудовите правомощия с осигурените лица. Не се рпедвижда осигурителят да изплаща пълния размер на запатата на работниците, тъй като нямал приходи, за да осъществи плащанията. В същото време, в случай, че предид ае изтекъл едногодишния срок, осигурителят прекрати трудовите правомощия , с осигурените лица ,за които е получил срества от НОИ, той ги възтановява.

До края на тази година наемателите на морксите плажове да предосатвят безвъзмездно на посетители на плажа принадлежностите на площа. За същия срок наемодателите намаляват размера на наема с 50%.

Предлага се още до една година след отмяната на извънредното положеието общинксите съвети да могат да приемат решения за намляване на размера на турситичекия данък или за нулева ставка.

Депутаите от НФСБ предлагат и мярка, с която ресторантьорски и кетъринг услигите да подлежат на обща данъчна ставка  върху доабвената стойност от 9% до края на 2021г. Вносителите настояват, предвидените 172 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за бизнеса  (грантове), предимство да имат хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.