НФСБ: Мярката за заплатите да бъде 60/0, без доплащане от бизнеса

НФСБ: Мярката за заплатите да бъде 60/0, без доплащане от бизнеса

Мярката 60/40, при която държавата поема 60 % от заплатите, а фирмите останалите 40 на сто да бъде променена, а бизнесът да не прави никакво доплащане. Това предлагат от НФСБ , става ясно от съобщение на партията, в което те искат схемата да бъде 60 на 0.

Така на практика от партията на Валери Симеонов критикуват схемата само няколко дни, след като тя бе подобрена от НС. Именно на това гласуване депутатите решиха държавата да поема не само 60 % от заплатите, но и 60 % от осигуровките, които трябва да плати работодателя. А този текст бе одобрен със 155 гласа "за", без нито един "против" или "въздържали се".

Според НФСБ философията на мярката е тотално сбъркана.  "Затова,  без фалшива загриженост и лицемерие, НФСБ предложи държавата да поеме 60 % от заплатата на всеки, чието работно място бъде запазено, без допълнително финансиране от без друго умиращия дребен бизнес. Мярка 60:0", пишат от формацията.

Според тях сегашната схема е "недомислена" и "театрална", "откъсната от реалностите" и динамичните промени в пазара на труда и икономиката. Така вместо да помагал, тя вредяла, а наред с това поощрявала беззаконието и сивия сектор.

Те припомнят становищата на АИКБ, камарата на автомобилните превозвачи и Конфедерацията на автобусните превозвачи, които вече са заяявили, че няма да ползват мярката 60/40, защото нямат средства да оцелеят утре.

"Да не говорим за сринатия туризъм, затворените хотели и ресторанти, които не знаят дали ще отворят септември 2020 или юли 2021 г.", подчертават от НФСБ. И питат откъде тези сектори ще вземат 40 %  да плащат на стоящи в къщи служители, които не работят. 

"А затворените магазини и търговски обекти с по 2-3 служители, в които не влиза никой, защото има забрана за движение на хората?   Или всички те трябва да фалират като дребни, безперспективни  и отживели времето си! Отваряйки пътя на големите вериги и корпорации след кризата! За да отидат вкупом на опашките пред Бюрата по труда заедно и дребните предприемач и техните работници!", допълват от формацията и добавят: "Какво печели държавата като трябва да плаща на няколкостотин хиляди безработни по 60 % от Работна заплата в продължение на 1 година занапред? Сигурен ли е г-н министърът на финансите, че социалната система ще оцелее и че 10 млрд. кредит ще стигнат?".

Според НФСБ тази мярка би имала смисъл само като опит да се демонстрира грижа на държавата към бизнеса. Според тях обаче това било грижа към сивия, крадливия, байганьовския и андрешковския бизнес, а не към законният, почтеният бизнес.

"Защото Андрешко пак ще надхитри бирника. Мярка 60 на 40 ще бъде с охота приета от тарикатите-бизнесмени, които ще се възползват не както се очаква", продължават с аргументите си патриотите.

Според формацията служителите ще бъдат привиквани от собствениците на фирми един по един и под угрозата от съкращение и седмично чакане пред Бюрата по труда. Така служителите ще бъдат принуждавани да подписват два документа - ведомостта за заплатите срещу 100 % трудово възнаграждение, а ще получат само държавните 60 %. Вторият бил молба за прекратяване на трудовия договор от 1 юли по взаимно съгласие.

"И така хем държавата ще плаща 60 % на работника 3 месеца и чорбаджията ще го ползва, хем той няма да плати  и 1 стотинка. Хем след 3 месеца, ако кризата не е отминала – а тя няма да е отминала – ще го изхвърли на улицата по взаимно съгласие като мръсно коте", аргументрат се още от НФСБ.

"И пак питаме  къде и за кого е ползата от тази мярка? Някой помисли ли за този сценарий? Не, нали! И затова бирникът ще трепери на каруцата в блатото, а Андрешко ще черпи с уиски, доволен, че пак е изиграл управляващите", коментират от партията на Валери Симеонов..

Наред с това обаче от НФСБ предлагат още с 60 % държавата трябва да финансира  откриването на нови работни места и да пренасочи трудовия ресурс към работещите сектори – като строителството, например. И така да стимулира бизнеса да прояви гъвкавост и преориентиране към печеливши дейности. Според тях държавата трябва, дори с цената на кредити, да започне работа по крупни инфраструктурни обекти – магистрали, ВиК мрежи, енергетика, както и да ремонтира мостове, опасни язовирни стени, които пък били над 400 за спешен ремонт.

От НФСБ са убедени, че така ще се помогне не само на хората, но и на държавата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.