Специално изработен 3D – макет с възможност за тактилно разчитане вече дава възможност на хора със зрителни проблеми да се запознаят с антични форумен комплекс на Августа Траяна.

Проектът е разработен от специалистите при старозагорския регионален исторически музей и стана възможен с финансово рамо от Министерството на културата. Макетът е част от цялостната политика на културния институт за социалното включване на хората със зрителни увреждания чрез разширяване броя на предоставяните им услуги в музейна и извън музейна среда, коментира директорът Петър Калчев. До момента тази услуга се реализира чрез брайлови модули, поставени на трите експозиционни нива и по-лесния достъп до входа на обект „Неолитни жилища“ чрез специално изработена рампа. Заедно с макета е изработена и книжка с брайлов и на уголемен плоскопечатен шрифт, позволяваща чрез пръсти човекът със зрително увреждане предварително да опознае част от историята на града с близо 8-хилядолетна история.

Очакванията са това да се отрази ползотворно върху личната житейска съдба на всяко лице със зрителни проблеми, на хората от близкото му обкръжение, на общностите, към които те принадлежат.

По темата: незрящи музей
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

1200 лева заплата за студент социален работник

Месечна заплата от 1200 лева бруто за студенти, завършващи специалност „Социални грижи“, ще осигури държавата по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ от началото на 2020 година.

Болничните от джипитата да се ограничат до 7 дни

Болничните да се издават до 7, а не до 14 дни, както е сега. Тази мярка срещу прекомерния им брой особено по празниците предложи социалният министър Румен Петков по време на посещението си в град Елена и уточни, че става въпрос за тези, които се дават от личните лекари.