Специално изработен 3D – макет с възможност за тактилно разчитане вече дава възможност на хора със зрителни проблеми да се запознаят с антични форумен комплекс на Августа Траяна.

Проектът е разработен от специалистите при старозагорския регионален исторически музей и стана възможен с финансово рамо от Министерството на културата. Макетът е част от цялостната политика на културния институт за социалното включване на хората със зрителни увреждания чрез разширяване броя на предоставяните им услуги в музейна и извън музейна среда, коментира директорът Петър Калчев. До момента тази услуга се реализира чрез брайлови модули, поставени на трите експозиционни нива и по-лесния достъп до входа на обект „Неолитни жилища“ чрез специално изработена рампа. Заедно с макета е изработена и книжка с брайлов и на уголемен плоскопечатен шрифт, позволяваща чрез пръсти човекът със зрително увреждане предварително да опознае част от историята на града с близо 8-хилядолетна история.

Очакванията са това да се отрази ползотворно върху личната житейска съдба на всяко лице със зрителни проблеми, на хората от близкото му обкръжение, на общностите, към които те принадлежат.

По темата: незрящи музей
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изискаха от КЕВР незабавна проверка на ВиК мрежата в страната

Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) извършването на незабавна проверка за състоянието на мрежата за водоснабдяване и канализация (ВиК) в страната, включително изграждане на водопроводи, които не са пригодени за водоснабдяване, в резултат на което се създават предпоставки и за аварии, и за разпиляване на води.

Ананиев: Общо 23 души са изследвани за коронавирус, няма заразени

Общо 23 души, завърнали се от Азия, са изследвани за коронавирус у нас, всички проби са отрицателни. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който заедно с шефа на МВР Младен Маринов даде информация пред депутатите в парламента за ситуацията около заболяването.

Продължава изземането на антики от колекцията на Божков

Следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура продължават да извършват претърсвания и изземвания в офисите на Васил Божков, съобщават от прокуратурата.

Действията им са във връзка с образуваното досъдебно производство срещу бизнесмена.