Незрящи искат звуков сигнал за тротинетките   

Незрящи искат звуков сигнал за тротинетките  

Наредба за регулация на електрическите тротинетки поискаха от Съюза на слепите във Варна. Те смятат, че е наложително да се задължат производителите да монтират постоянна звукова сигнализация при движението им.

Популярните превозни средства развиват висока скорост за кратко време, тихи са и крият рискове за хората с нарушено зрение.

Това споделя Славчо Аврамов пред БНТ. Той всекиден пресича велоалеята пред Дома на слепите във Варна, за да стигне до спирка "Осми септември". Шумът от близкия булевард му пречи да се ориентира дали може безопасно да пресече велоалеята, по която се движат и тротинетки.

„Основно незрящите от тук минаваме и велосипедите са безшумни и няма как да ги чуем. Често пъти се е случвало да минават на сантиметри от нас, разказва Славо Аврамов. Затова те предлагат да бъдат оборудвани със специално устройство, което да издава шум при движение, за да могат те да го чуват.

Хората с нарушено зрение смятат, че може да се се намали рискът за тях, докато се придвижват пеша.

Да се направи хоризонтална маркировка върху самата алея със съответния знак, че пресичат пешеходци е друга тяхна идея.

Също така от Съюза на слепите във Варна смянтат че трябва да се приеме разумно ограничение на скоростта им.

Хората с увредено зрение ще внесат предложенията си в Общинската комисия по архитектура и достъпна среда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.