Въпреки планктона край Варна: Качеството на морската вода на 21 плажа е отлично, на 2 – добро
4

Въпреки планктона край Варна: Качеството на морската вода на 21 плажа е отлично, на 2 – добро

 Качеството на морската вода край 21 варненски плажа е отлично, а край 2 от тях - добро. Това обяви официално директорът на РЗИ – Варна, д-р Дочка Михайлова.

Данните на РЗИ бяха изнесени по повод широкото разпространение на разнопосочни информации за замърсяване на Варненското езеро и морето, повечето от които съпроводени от политичски нападки и критики. Д-р Михайлова допълни, че традиционен период за първо вземане на проба от морската вода се прави в края на месец май.

„И тази година първите проби бяха взети в началото на седмицата от 23 зони от Златни пясъци до Бяла. Качеството на водата в 21 от тях е отлично, а в 2 – на Офицерския плаж и в „Аспарухово“ – добро. Четири са категориите за качество – отлично, добро, задоволително и лошо. През октомври м.г., след аварията с пробития тръбопровод, пробите от района на „Аспарухово“ бяха между отлично и добро ниво“, заяви още д-р Михайлова.

Подробности по ремонта на авариралия тръбопровод даде  и кметът Иван Портних, който заяви: „След разрешение от „Морска администрация“, започна поредната подводна операция в района на фарватера. Екип от водолази работи по откриване на фланеца за освобождаване на втората част от тръбата. Под водата са 1 робот за заснемане и водолаз с двама осигуряващи на повърхността.

Общо 14 човека с 3 плавателни средства работят на смени. Екипът е в пълна готовност и за работа в тъмната част на денонощието, при осигуряване на възможност от корабния трафик“, каза кметът. Той допълни, че след като бъде извадена втората част на тръбопровода, следва обследване на трасето на третата част, за да се вземе решение за състоянието й.

Започват и изкопните дейности на трасетата. Във вторник трябва да пристигне новата част от 270 м. тръба, която ще бъде поставена на 22 метра дълбочина от повърхността на водата. Изкопът, който трябва да бъде направен по дъното е голям, защото от 12 метра на Южния бряг, дълбочината трябва да стане 22 м. При подходящи метеорологични условия ремонтът трябва да приключи за около месец и половина.

„Относно въпросите за качеството на водата - за разлика от мнозина други пенкилери, аз не съм експерт по морски води. Затова съм в постоянна връзка с проф. Снежанка Мончева, директор на Института по океанология, както и с директорите на другите ведомства, ангажирани с екологията, каза кметът на Варна. 

Проф. Мончева ми предостави снимки, от които ясно се вижда, че огромни полета с два вида планктон – тъмен и тюркоазен, не само във и край Варненското езеро, каквито спекулации се чуха, но същите ги има и от нос Калиакра до Констанца, както и на юг към Бургас“, каза Иван Портних.

Той допълни, че инж. Десислава Консулова, директор на Черноморска басейнова дирекция, ще се произнесе окончателно за качеството на водите, след като станат ясни резултатите от взетите втори проби. Община Варна ще изпълни всички мерки, ако такива бъдат предписани от съответните екоинспекции.

По предложение на варненския кмет, областният управител Стоян Пасев е наредил да започне проверка в три общини на заустванията по цялата територия на Варненското езеро. „Ще обследваме всяка тръба, а резултатът ще е ясен до седмица“, категоричен е Пасев.

По повод твърденията, че ремонтът на тръбопровода е забавен, Иван Портних отговори, чe няма как да се говори за бездействие, след като всички институции са били уведомени. „Веднага след като научихме от ВиК-Варна за аварията, бе свикана комисия, с участието на всички институции, като РИОСВ, Басейнова дирекция и ВиК- Варна. Общината не отговаря за качеството на морските води, а за инфраструктурата.

Затова изискахме цялата документация по случая от МОСВ, тъй като те са били възложител за изграждане на тръбопровода през 2009 г., избрали са изпълнител и са сключили договор. Направен бе подводен оглед на обекта, въпреки зимните условия, изработен бе проект за ремонт на тръбопровода. Изпратено бе уведомително писмо до гръцката фирма, за да извърши ремонта, тъй като обектът бе още в гаранция. Това обаче не стана факт. Затова сега ще си търсим парите от фирмата, чрез съда.

Всички имаме интерес ремонтът на тръбопровода да приключи максимално бързо и смятам, че ние се справяме с това“, каза още Портних.Той призова да се спрат спекулациите по темата, за да не се създава напрежение в началото на туристическия сезон, който ще бъде труден.

„Има проблем и ние работим за неговото решаване. Обаче, освен двата вида планктон, които оцветяват морето на тъмни и светли петна, има вече и трети вид. Това е политически планктон. Жалкото е, че аварията активира и цъфтеж на политически планктон и на разни други морски организми“, допълни още кметът на Варна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.