0

З а по 720 лв. на месец ще могат да кандидатстват независимите артисти по нова програма на Национален фонд „Култура“.

За по 720 лв. на месец ще могат да кандидатстват независимите артисти по нова програма на Национален фонд „Култура“.

Общият размер на програмата "Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата" е 2,5 млн. лв., като одобрените творци ще могат да разчитат на помощта от държавата

 в продължение на три месеца

 – два за периода на извънредното положение и един – след това. Финансирането ще става под формата на творческа стипендия, а документи ще се приемат онлайн на сайта на фонда от полунощ на 21 април до 15 часа на 30 април. Право да кандидатстват имат всички артисти на свободна практика, самоосигуряващи се или самонаети, които през 2019 г. са работили на граждански или авторски договор. Желаещите също трябва да декларират, че получават

месечен доход под 1000 лв.

До стипендията ще се допускат само творци, които не кандидатстват и не получават безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание, предвидено в нормативен акт във връзка с кризата заради епидемията от COVID-19.

Ако няма достатъчен брой кандидати за усвояването на 2,5 млн. лв., останалите средства ще бъдат преразпределени към другите програми на фонда – Дебюти, Културно наследство, Творческо развитие.

Това е само

една от мерките

които министърът на културата Боил Банов обяви преди седмица. До момента за артистите на свободна практика е предвидена възможността да кандидатстват отново във фонд „Култура“, за да вземат по една минимална работна заплата в рамките на три месеца. От нея могат да се възползват отново тези, който получават под 1000 лв. месечно. Те са 1200 от общо 2200 регистрирани в НАП творци на самоиздръжка. Другите имат право на безлихвен кредит до 1500 лв. Големите общини допълнително ще подпомагат артистите си, като Столичната община обяви финансова подкрепа чрез кандидатстване по новата програма „Солидарност в културата“ в размер от по 1000 лв. за творците на свободна практика, а Община Пловдив предвижда да опрости наемите на всички културни деятели под тепетата, които са в общински помещения.