Незаконно заустване от хвостохранилище напълнило две реки с цианиди
2

Незаконно заустване от хвостохранилище напълнило две реки с цианиди

Незаконно заустена тръба от хвостохранилище на предприятие край Лъки напълнила реките Юговска и Чепеларска с цианиди. Това установи извънредна проверка на Басейнова дирекция „Източнобеломоски район“ , РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян. На място проверката извършиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева и експерти.

Всички те видяха с очите си, че замърсяването в реката идва от незаконно включена тръба към първи утайник на хвостохранилището.  Взети са водни проби от отпадъчните води, изтичащи от тръбата.  

„Ако не беше добрата координация, включително извънредни проверки, работа през нощта, включително и проверки на място тази сутрин, ние още месеци наред щяхме да търсим точната причина за замърсяването на водата в реките Юговска и Чепеларска“, каза екоминистърът. По думите на областната управителка на Пловдив Дани Каназирева „само бързата реакция на всички държавни институции доведе до ясна отговорност от къде е замърсяването. Изненадващата проверка, рано сутринта позволи този път нарушителят да бъде установен. Всички държавни институции от вчера бяха на крак и в непрекъсната връзка. Много бързо бе създадена необходимата организация и днес отново бе извършена  проверка, като всички документи за нарушението са предадени на компетентните органи. Сигурна съм, че законът ще се приложи с цялата тежест, защото тук  е ясно, че съвсем съзнателно и умишлено е причинено опасното замърсяване на реките“. Тя съобщи, че няма опасност за питейната вода.  Това показват резултатите от последните проби от лабораторията на ВиК-Пловдив.

Напоителни системи са преустановили водоподаването към каналите за напояването  и захранването на рибарниците, уточни изпълнителният директор Снежина Динева.

От двете реки били взети повторни проби, резултатите от които ще станат готови още в съботния ден. В петък установеното над нормата замърсяване със свободни  цианиди е било около 20 пъти над нормата при заустването на река Юговска, а в района на Асеновград над 15 пъти над нормата.  

Според директора на РИОСВ –Смолян Екатерина Гаджева за първи път сме свидетели на такова явно и грубо нарушение. По думите й  умишлено са създадени условия за преливане на замърсени води в реката.

 

Снимки областна администрация Пловдив

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.