Три язовира са били изградени непълно незаконно по течението на река, преминаваща през старозагорското село Змейово и вливаща се в река Бедечка. Това са констатирали специалисти  на Басейнова дирекция Източнобеломорски район– Пловдив след сигнали от местни жители.

Проверката е била направена  още на 5 декември м.т. от младши експерта при  БД ИБР инж. Ленко Иванов Пенев. Той установил, че е разкопано коритото на реката и водата се събира в самоделно изградените съоръжения. Така на практика по течението тя е пресъхнала.

„Коритото на реката в регулацията на селото е пресъхнало, липсва воден отток и е обрасло с храсти и тревиста растителност.“, записва в протокола си специалистът.

Първият установен микроязовир е с площ от 8 дка чрез бараж от земно-насипна стена. Около бреговете имало поставени мрежи за евентуален водопой на животни. Вторият е с площ от 7 дка, там било намерена помпа с агрегат и спуснат смукател във водата, а в близост имало лозов масив с капково напояване.Имало и трети водоем, който допълнително блокирал отичането  по старото русло.

Констативният протокол е изпратен до общината в Стара Загора и прокуратурата , но и до момента змейовци нямат информация дали е извършена проверка и кои са самозваните водостроители. Хората се питат какви са причините за странното мълчание от страна на институции и все още хранят надежда, че реката отново ще протече.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От утре 310 бързи теста за работещи към общината

365 служители от две градски болници в София тествани за COVID-19

От утре 310 бързи теста за работещи към общината

365 лекари, медицински сестри и медицински персонал от общинските Пета и Шеста градски болници са тествани с PCR за заразяване с COVID 19. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова. Тестовете са със средства на кметството. 

Гимназисти с виртуални срещи с желаната професия

Виртуални срещи с бъдещите си професии ще имат гимназисти от 11-ти и 12-ти клас от цяла България в няколко дни през месец април. Така учениците ще се докоснат до различни сфери, за да разберат, коя им харесва.

Васил Петров от Юпер отпразнува 100 години в Русе

Васил Петров отпразнува днес 100-годишния си юбилей в Русе. На празника си ветеранът бе удостоен с орден, посветен на 75-ата годишнина от победата над хитлерофашизма, който бе изпратен от вицепремиера и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.