Невиждана демографска криза тресе Италия

Невиждана демографска криза тресе Италия

Невиждана поне от 150 години демографска криза или долу-горе откакто съществува обединена Италия тресе държавата – би тревога Националният статистически институт/НСИ/ в Рим.

Според авторитетната институция от 2015 г. насам ражданията в страната са все по-малко, броят на коренните жители намалява неудържимо, а се увеличава този на емигриралите в чужбина италианци. Ето защо НСИ прави в нарочен доклад заключението, че за пръв път от десетилетия страната се намира във фаза на сериозен „демографски упадък“.

Статистиците посочват, че на 31 декември 2018 г. населението на Италия е било със 128 хил. души по-малко от същата дата на предходната година. С други думи от територията на държавата са били заличени жителите на един средно голям град като Бреша, Парма или Падуа. За съжаление обаче въпросната цифра е постоянна величана през последните 4 години, което на практика означава, че коренните италианци са се стопили през периода с около половин милион. Така на първи януари тази година те са били 60 359 546 души, 8,7% от които обаче са чужденци, ама с италиански паспорти.

Най-обезпокоителната демографска даденост за НСИ през миналата година е тази, че през нея е било достигнато историческото дъно на раждаемостта между Алпите и Сицилия. Защото през 2018 г. в страната са проплакали за пръв път 439 747 италианчета или с 18 хил. по-малко от предходната година, когато положението е започвало да става тревожно. Основната причина за тази тенденция е нежеланието на много млади италианки да раждат повече от едно дете, а когато все пак се решат да го направят – това да бъде след като навършат поне 30 години.

НСИ подчертава още в доклада си, че Италия вече е „много–етническа страна“, в която са представени поне с 10 хил. души 50 националности.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.