НЕВЕРОЯТНО: Няма да познаете колко имат да четат учениците през лятото

НЕВЕРОЯТНО: Няма да познаете колко имат да четат учениците през лятото

Ученици с норматив от 5000 страници за лятото

  • След матурите седмокласници залягат над Библията

  • С Пипи и Хитър Петър сричат първолаци, бъдещи абитуриентки въздишат с Петя Дубарова

  • Масово отказват да четат „Под игото“ и поезия

До 5000 страници задължителна литература трябва да изчетат по-големите ученици през лятната ваканция, показа проверка на „Телеграф“. Библията, „Хамлет“, „Илиада“ са сред книгите, над които ще залягат бъдещите осмокласници веднага след малките матури. Списъкът за тях е от над 4000 страници. В него влизат също „Дон Кихот“ на Сервантес и „Декамерон“ на Бокачо, Черноризец Храбър „За буквите“, „Антигона“ - Софокъл. Списъкът е пълен с книги, чийто обем е над 200 страници. Библията е 1800-2000 страници, в зависимост от шрифта, който използва издателството. Цялата история на Дон Кихот е описана в 300 страници. По-малките ученици, завършили първи клас, също имат солиден списък.

Приказки

Литературата за тях, която е от около 800-1000 страници, обаче е препоръчителна. „Приказки по телефона“ на Джани Родари“ и „Пипи Дългото чорапче“ на Астрид Линдгрен са на второ и седмо място в списъка със задължителните за първолаците произведения през лятната ваканция. Първа в списъка е книжката „Приказки“ на Ран Босилек, а на пето място е „Небивалици“ на Доналд Бисет. “Български народни приказки“ на Ангел Каралийчев и „Ние, врабчетата“ на Йордан Радичков е добре да прочетат малчуганите. През лятото те могат да се забавляват също и с „Пипи Дългото чорапче“ и „Хитър Петър“. А Родари, Бисет и Линдгрен са единствените чужди автори, чиито произведения са намерили място в списъците. Патриархът на българската литература Иван Вазов се „появява“ във ваканционното лято на третокласниците и то с разказчето си „Апостолът в премеждие“, пак за тази възрастова група е посочен „Ян Бибиян“ на Елин Пелин, редом с „Меко казано“ на Валери Петров.

Класика

Дядовазовата класика се появява отново при бъдещите седмокласници, които през горещите летни дни задължително трябва да прочетат неговите „Немили-недраги“, „Една българка“, „Опълченците на Шипка“ и „Българският език“, след което могат да „отпочинат“ с „До Чикаго и назад” и „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов. В този списък са още „Неразделни“ на Пенчо П. Славейков, „Заточеници“ на Яворов и „По жицата“ на Йордан Йовков. Произведения на Йовков са предвидени и за бъдещите абитуриенти. Те са задължени да прочетат в последното си училищно лято „Йохан“ и „Въглекопач“ на Смирненски, „Септември“ на Гео Милев и по половин дузина стихотворения на Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Петя Дубарова, Христо Фотев и Димчо Дебелянов. „Под игото“ е в списъка за четене на бъдещите шестокласници.

Неразбрано

Романът масово не се чете, казват учители. Първо, заради архаичните думи и второ, самата подготовка на Априлското въстание е доста далечно събитие за децата, а и в часовете по история самото Априлско въстание е засегнато бегло. В романа има много остарели думи, че дори някои родители не могат да ги обяснят на децата. За съвременните ученици действието трябва да се развива бързо, а в „Под игото“ не е така. Именно поради липса на действие поезия не се чете през лятото.

Евтимова и Карабашлиев се срещат с децата

Български автори ще се срещат с учениците по Националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда". В нея ще се включат Мая Бочева и Слави Стоев, с писателите Никола Бенин, Иван Костадинов, Петя Кукудева, Радостина Николова, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, Никола Райков, Милен Хальов и др. Планирани са 969 събития в училищни и 492 в обществени библиотеки, съобщиха от МОН. За учениците до IV клас са предвидени драматизации и създаване на приказки, на книжки с илюстрации по приказки и др. 96 училища ще получат средства за библиотеки и кътове за четене. Близо 7000 ученици и 451 учители ще получат читателски карти за обществени библиотеки. Целта е да се насърчи четенето и да се повиши грамотността.

Майки им връчват наръчник по добри обноски

Детска книга, която дава насоки за добри обноски, е хит сред учениците от началните класове. Освен задължителните книги майки карат децата си да четат за това как да се държат в обществото. Книгата на Невена Бесарова „Академия за добри обноски“ разказва по лек и развлекателен начин и с много примери как подрастващите да се държат на обществени места като библиотеки, магазини, градски транспорт и прочие. Освен насоки за поведение в нея има и съвети, които са приятни за децата и ги изпълняват под формата на игра. Един от тях е да сложат по две книги под мишниците си и така да се хранят на масата. Така ще се научат да не държат лактите върху трапезата, докато се хранят. Също така в книгата има и ценни съвети за малчуганите как да се държат с приятели и да балансират между личните интереси и тези на другарите им. „Синът ми обича да чете, но е много трудно да го накарам, тъй като предпочита електронните игри. Донесох книгата в къщи и тъй като има много илюстрации му стана интересна. След това ме предизвика заедно да направим експеримента с книгите“, разказват майки. „Забавна е и лесна за разбиране“, пък споделят децата.

*По темата работиха: Райна Харалампиева, Христо Христов, Ивалина Костадинова и Елена Иванова

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.