0

Л егенди се разказват, че императори в древността са пращали пратеници да берат билки в земите на днешна България. Те вярвали, че растенията тук могат да им осигурят вечен живот като на тракиеца Орфей, който се е върнал дори от подземното царство.

Легенди се разказват, че императори в древността са пращали пратеници да берат билки в земите на днешна България. Те вярвали, че растенията тук могат да им осигурят вечен живот като на тракиеца Орфей, който се е върнал дори от подземното царство.

Възрастни знахари още по Бай-Тошово време пък разказвали, че приживе Адолф Хитлер е пращал хора в родния Балкан, за да го снабдят с растения, тъй като представители на немската школа в алтернативната медицина установили, че българските растения имат най-голямо количество биологично активни вещества.

Според фитотерапевта Валентин Стоянов това съвсем не е мит - стига билките да са брани правилно. Той обясни пред „Телеграф“, че винаги започва събирането им с молитва - да помагат на хората. „Трябва настроението на човека, който се докосва до растението, да е хармонично. В случай че хората се карат или мислят негативно, качеството на чая после се влошава“, убеден е топекспертът от Берковица.

Той също излиза на Еньоден за билки, както е обичаят. Самият празник е свързан и с лятното слънцестоене, което ще настъпи в ранните часове на 21 юни. Затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Електромагнетизмът на небесните тела обаче орисвал по някакъв начин и природата. Твърди се, че на този ден растенията имат най-голяма сила. „Когато расте луната, също се счита, че билките са най-силни. Иначе се берат в слънчево и сухо време, но сутрин след росата. Корените се берат пролет и есен“, разяснява още Стоянов.

По думите му доста актуални сега са корите от бяла бреза и леска. „Бялата бреза подобрява метаболизма в тялото. Тя може да помогне и за отслабване. Кората от леската има противовъзпалително действие, ползва се при простатити, при бактериални инфекции на пикочния мехур. Може да се приемат като запарки, 2-3 супени лъжици в един литър вода“, съветва фитотерапевтът.