0

М орски биолози от университета на Маями, САЩ, установиха, че някои риби използват живи акули като продукт за грижа за тялото, съобщава сайтът на учебното заведение.

Морски биолози от университета на Маями, САЩ, установиха, че някои риби използват живи акули като продукт за грижа за тялото, съобщава сайтът на учебното заведение.

Авторите на настоящото изследване са открили, че други видове риби често се трият в акули. Точната причина за поведението им остава загадка, но учените допускат, че е заради специалните свойства на акулската кожа, наподобяваща шкурка.
"Разполагаме с доста видеоклипове, които показват това странно поведение на рибите. Досега никой не е правил проучвания, насочени към разбирането му. Това систематичен процес ли или рибите започват случайно да се отриват в акулите, когато се доближат до тях?", пишат изследователите.


Учените са анализирали близо 50 записани на видео случая на 12 различни вида риби, които се трият в осем вида акули, включително хищната голяма бяла акула. Оказало се, че дори по-дребните копринени акули се трият в най-едрите китови акули.
Според изследователите триенето изглежда помага на рибите да се отървават от външни паразити. Освен това акулите са един вид ексфолианти за рибите, с помощта на които те премахват старите си люспи, за да засилят растежа на нови.