0

С лънчевият невен с латинско название Calendula officinalis е едно от най- лесно отглежданите цветя с универсално приложение.

Слънчевият невен с латинско название Calendula officinalis е едно от най- лесно отглежданите цветя с универсално приложение.

Той не бива да се бърка с подобния на него тагетис или турта от род Tagetes.
Тагетисът често се използва да пази от някои насекоми в градината и от нематоди в почвата. Но невенът, освен че е красиво цвете, помага преди всичко на хората.
Срещу изгаряния
Мнозина градинари правят от цялото растение лечебни мехлеми, балсами и лосиони. Те помагат срещу изгаряния, разширени вени, чаят от него е противовъзпалителен.


Той успокоява, лекува и регенерира кожата. Присъства в много препарати срещу рак на кожата . Невенът се отглежда индустриално, защото се ползва в скъпи козметични продукти. Също така изсушен се препоръчва за лечебни чайове.
Храна
Има страни, в които цветето се използва като храна, най-вече като добавка в салата. Находчиви домакини сушат оранжевите венчелистчета и с тях оцветяват ориза, вместо да използват прескъпия шафрану когато приготвят екзотични азиатски ястия.
Не предава
Невенът е красив и лесен за отглеждане, дори и от начинаещите. Въобще не е придирчив и ще се адаптира върху различни почви и светлинни условия, макар че, както повечето растения, ще получите най-доброто от него, засаждайки го в богата рохка почва и оставяйки го добре огрят. Дори да сте имали лош опит с цветята преди, пробвайте с невена. Цветето няма да ви предаде.
Технически той е многогодишно растение, което в мек климат може да бъде перманентно градинско цвете. Все пак не оцелява в екстремни студове и жеги.
След слана
Невенът може да се насее почти по всяко време след сланата. От ранна пролет до ранно лято. Не обича много жегите, за това по-рано е по-добре. Не е придирчив към почвата, но все пак подберете добре огрято място. Добре е да се посее на около 0,5 см.
Може да достигне около 30 см, ако е възрастно растение и е много щастливо.
Ако не се е самозасял в градината, сега е моментът да си отгледате разсад. Но, ако е топло времето, дори и в края на февруари можете да хвърлите семена в градината.
Сандъчета
За по-сигурно посейте семена в сандъчета или саксия, гърнета или кутии. По -късно през април можете да го посадите в градината. Най-добре е растението да е достигнало 10-12 см височина. Невенът се нуждае от редовно напояване, но не обича преполиването.
Той е от цветята, които трябва да усещат, че ги обичаш, но прекаленото внимание ги притеснява. Подобно на кактуса индивдуалист.
Торене
За това реално няма нужда от торене. Но ако имате хубав компост, можете да разпръснете малко около растенията. За да съберете цветята с медицински цели, берете ги когато са разтворени цветовете в най-горещата част на деня. Колкото повече наберете, толкова повече ще пусне нови цветове. Необирането им е това, което ги кара да образуват семена и да се затварят.

Мехлем със свинска мас

Лечебният мехлем от невен се приготвя с качествена свинска мас. Две пълни шепи от растенията-стебла, листа и венчелистчета се задушават до омекване в мазнината. Сместа се оставя да почине около 24 часа. Връща не огъня, за да се затопли. След това се прецежда през марли. Когато изстине се съхрянав в хладилник. Мехлемът се изплозва срещу изгаряния, също така за лечение на разширение вени.