Неувяхващата и витална сила на измамата

Неувяхващата и витална сила на измамата

Не знам вие на какво мнение сте, но според мен Малечко Палечко е първото дете в риск и един от безусловните тарикати, описани в литературата.

Хлапето сложи шапките на своите братя на главите на спящите дъщери на Човекоядеца. Оня се обърка и си изкла децата като пилета. Тази приказка направо не се вписва в днешните ценности – толерира измама и жестокост. Но пък Малечко Палечко се отърва от риска и спаси родата си. За съжаление склонността към измама е заложена в човешката природа.

Китайците пак се оказаха прави – 2019 г. наистина се оказа Годината на свинята, дори и за България. Покрай чумата по прасетата този верен спътник на човека се оказа в центъра на събитията. Българинът има особени отношения на фатална привързаност към прасето. От една страна, го отглежда, обича го и го кръщава най-често Гошо. Но, от друга, го коли през зимата със зловещата тържественост на жертвоприношение на инките. А сега се опитва да го направи и свой съдружник в елементарна измама.

По традиция кметът и ветеринарният доктор са фактори в селото. Защото раздават обезщетенията за ликвидираните по кампанията около свинската зараза животни. Тогава идва на помощ най-лесната схема. Отиваш при доктора и кмета, познавате се, всяка вечер мятате по някоя и друга ракия заедно в хоремага, и му казваш: „Пиши, селски, че съм имал пет прасета“. Всички обаче добре знаят, че въпросният юнак не е имал нито едно или най-много едно за лична употреба. Оттук нататък работата е ясна – нямаш прасета, но имаш пари. Не е нещо направено с въображение и мащаб, но върши работа. Лъжата с кимане на глава пак е лъжа, но е по-лесна, казва Чандлър.

Има и втори вариант – да имаш и прасе, и пари. Тогава свинята напуска кочината - тихо и леко като индианец. Изчезва укрита някъде в горите. Тази тенденция сочи, че очевидно се създава цяло яташко движение за нелегалните прасета. Защото в този подход се иска повече организация и логистика. Но пък си заслужава и повече, защото все пак ефектът е две в едно. Центърът на анималистичното партизанско движение се оформя в Кюстендилско. Там са 146 от общо 310 случая на укрити нелегални свински партизански чети. Ама прасетата не са птицата додо и някога ще се появят. И тогава системата ще лъсне в цялата си наивност, тъпотия и андрешковщина.

Извън тези нелепи случки има чиста фактология на Европейската служба за борба с измамите с евросредства (ОЛАФ) отпреди два дни. Български фермери са източили с измами около 10 млн. евро от европейските фондове през 2018 г., сочи докладът й. Според ОЛАФ измамата ощетява и местното производство, тъй като ограничава конкуренцията, спира инициативността в сектора и възпрепятства селскостопанския ръст на страната. Ами така е, от мошеничествата печелят малко хора, но много – губят. Но ако ще звучи утешително, не сме единствените. Преди години фермери в южната ни съседка Гърция бяха направили декор от фалшиви маслинови гори, за да получат субсидия за тях. Инспекторите по еврофондовете ги разгледали от вертолет с ентусиазма на футболни фенове и отпуснали парите. След това обаче далаверата беше разкрита и се вдигна страшна патардия.

Факт – след драмата със свинската зараза емоционалната връзка между човек и прасе се засили, а измамите доказаха своята вечна, неувяхваща и витална сила. Такава трябва да бъде и дългата и трудна борба с тях. Да имаме едно наум обаче, че престъпната евристика няма край. Така че сега да стискаме палци да не се появи и ангина по рибите около Никулден.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.