Общо 9700 животни са неумъртвените животни във фермата в село Голямо Враново, а унищожените прасета в този обект са 20 314. Това съобщи на днешното заседание на междуведомствената епизооотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков.

Свинекомплексът бе един от първите засегнати у нас от африканската чума, като огнище бе обявено на 26 юли заради положителни проби при няколко умрели животни в сектора за угояване. Контактните свине бяха умъртвени незабавно, но стопаните отказаха да унищожат цялото поголовие, тъй като животните в другите производствени единици остават здрави и след преминаването на инкубационния период от 21 дни.

Според д-р Дяков умъртвяването на свинете в тази ферма ще продължи и дори очаква до края на следващата седмица да е приключило. Той посочи, че съществува европейска практика за овладяване на африканската чума и тя е за ликвидиране на огнището с унищожаване на всички възприемчиви животни, затова всякакви други коментари по тази тема били излишни и вредни.

Заместник-областният управител Свилен Иванов, който също присъства на заседанието, пък посочи: „За да може да се възстанови свинепроизводството в България, трябва да измрат всички прасета, разберете го, и проблемът е в дивите, защото при тях ще стане много трудно. Има ли зараза, не се разсъждава, унищожава се“.

На заседанието стана ясно също, че продължава почистването на помещенията след преминалата първоначална дезинфекция в останалите засегнати свинекомплекси в областта, в които животните бяха унищожени. Предстои извършването на заключителна дезинфекция.

Няма констатирани нови огнища на африканска чума в Русенско. Продължава изплащането на помощта от 300 лева за онези стопани, които доброволно умъртвиха прасетата си. В близките дни още 51 души, които нямат разкрита банкова сметка, ще получат тази сума на ръка.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

3,5 млн. лв. повече за залесяване до края на годината

Общо 10,3 млн. лева или с 3,5 млн. лв.повече от миналата година са предвидени за залесяване през 2020 г. от фонд „Инвестиции в горите“. С тези средства се предвижда да бъдат посадени общо 9 439 декара гори, съобщи БГНЕС.

Изнасяме 64 млн. литра вино годишно

България изнася 64 млн. литра вино годишно, съобщи Димитър Андреевски от Изпълненителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) по време на дискусията "Винено-кулинарен туризъм: състояние и перспективи за развитие". За миналата година произведеното количество вино е над 9 млн. литра.

От 16 март до 10 април приемат заявки за субсидиране на строеж на изби

Винарските изби ще могат да кандидатстват от 16 март до 10 април 2020 г. по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 - 2023 г., съобщиха от ДФ „Земеделие“.