0

А ктрисата и певица Антоанета Добрева-Нети ще се представи за пръв път в партията на Серпина в комичната опера на Джовани Перголези „Слугинята господарка“ на 4 юни от 20.30 ч. в Лапидариума в двора на Регионален исторически музей – Стара Загора.

Актрисата и певица Антоанета Добрева-Нети ще се представи за пръв път в партията на Серпина в комичната опера на Джовани Перголези „Слугинята господарка“ на 4 юни от 20.30 ч. в Лапидариума в двора на Регионален исторически музей – Стара Загора.

Нети неотдавна направи своите блестящи оперни дебюти в ролите на Мюзета в операта „Бохеми“ от Пучини и на Елена от оперетата „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, продукции на Държавна опера - Стара Загора.

Най-често изпълняваната опера на Перголези – краткото интермецо La Serva Padrona („Слугинята господарка“, 1733 г.) е същински музикален бисер от началото до края. В постановката зрителите ще се насладят на нетрадиционно поднасяне на вечния житейски сюжет, в който бедната красива слугиня мечтае да стане господарка, като крои планове да се омъжи за стар богаташ. Режисьорът Славчо Николов разполага историята в съвременен офис, за да разкаже своята „малка история в големия град“. „Действието ни пренася в 60-те години на ХХ век – десетилетието, в което се пречупват естетическите разбирания в съвременния свят. Но защо точно 60-те години? Това е време „междинно“. Точно такова е било и времето, в което е творил композиторът Перголези – между края на рококо и началото на утвърждаването на класицизма. Такива са и 60-те години на миналия век. Това е периодът след края на Втората световна война и началото на модерния свят – десетилетието дава насоките, правилата, новите норми, по които живеем и днес“, уточнява режисьорът.

Сценографията е на Иван Токаджиев, художник на костюмите е Ана-Мария Токаджиева, а хореографията – на Ромина Славова.