Несъбраните дългове намалели с една трета за година

Несъбраните дългове намалели с една трета за година

Потребителите по-сигурни в доходите си и се стремят да погасяват борчовете навреме

През първите 6 месеца на 2019 г. продължава да се свива обемът на дълга, възложен на колекторските агенции за събиране.

На годишна база намалението е с 38%

като обемът на възложените за събиране вземания в първото полугодие на тази е 464.3 млн. лева при 743.9 млн. лева за същия период на 2018 година. Това показват данните на Асоциацията на колекторските агенции в България.

"Има реална промяна в политиката на кредиторите, които все по-често прибягват до ранна продажба на портфейлите. Основната причина за цялостен спад в задлъжнялостта на населението обаче е друга и това е устойчивото подобряване на макроикономическата среда. Потребителите са по-платежоспособни,

по-сигурни в доходите си и се стремят да погасяват задълженията си навреме

коментира Райна Миткова, председател на асоциацията. Тя отбелязва и това, че финансовата култура на българите се подобрява и те все повече разбират, че неплащането на дължимото носи единствено негативи за тях, което ги кара да са по-стриктни.

Макар и не пропорционално, броят на отделните случаи също търпи понижение, отчита асоциацията. За периода януари-юни те са малко над 570 хил. при 636 хил. за първото полугодие на 2018 година.

Средният размер на дълга на потребителите който миналата година надхвърли психологическата граница от 1000 лева и достигна 1162 лева,

през първото полугодие на 2019 г. отново слиза в по-ниския диапазон и се равнява на 815 лева

Без сериозно изменение остава разпределението на кредиторите по сектори, показват още данните на асоциацията. Делът на банките остава най-съществен, макар да бележи понижение с около 5% спрямо същия период на 2018 година. Телекомите растат от 15% на 17%, докато възложените задължения по застрахователни продукти намаляват с 3 процентни пункта. Малък ръст се наблюдава при задълженията за комунални услуги – от едва 1% за първото полугодие на 2018 г. до 5% през настоящия отчетен период.

От 18% на 20% растат възложените за забиране бързи кредити

Според Лилия Димитрова, зам.-председател на асоциацията, относителната стабилност там се обяснява с това, че профилът на потребителите на този конкретен продукт на практика не се изменя сериозно във времето, което прави тази картина по-статична.

Нов ръст, този път двоен – от 584.6 млн. на 1.180 млрд. лева, се отчита в обема на изкупения дълг. Според асоциацията това се дължи на няколко сделки с банкови институции, които са продали пакети със сериозен обем в рамките на периода. И извън частните случаи активността при продажбата на задължения е висока.

Профилът на длъжника също не търпи съществени изменения. Проучването на асоциацията показва,

че средният длъжник е мъж до 30-годишна възраст от Благоевград или Варна,

и има средно или висше образование. Зодията на средния потребител с необслужван заем този път е Рак.

При междуфирмената задлъжнялост пък се наблюдава сериозен спад в обемите и

позитивен тренд на покачване на плащаемостта

показват данните. В Европа по-голям процент от фактурите се плащат навреме през 2019 г. в сравнение с предходната 2018 г. В България 77% от издадените фактури също се плащат навреме през настоящата година при 76% през миналата. Българските компании демонстрират и най-добрите показатели по редовност на плащанията от 6 години насам, сочат данните на Асоциацията на колекторските фирми.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.