Несръчен дояч докарва мастит на козите

Мръсни обори

Несръчен дояч докарва мастит на козите

Влажни треви водят до лошо храносмилане

Мръсно и твърде влажно помещение, в което живеят козите, няма да се отрази добре на нито една от тях.

Струва си да се обърне внимание на наличието на постеля на пода, особено ако подът е бетонен. Продължителното лежане на такава повърхност води до хипотермия и появата на подуване на вимето, пише ovce-kozi.com.
Поради това млякото започва да застоява и притискайки паренхима, го наранява. Ако патогенната микрофлора се присъедини към увреждането, тогава ще се появи кръв, оцветявайки изразеното мляко в розово.
Липса на опит
Липсата на опит на дояча и на основни хигиенни навици често водят до появата на пукнатини и ожулвания по зърната. Чрез тях патогенната микрофлора навлиза във вимето, причинявайки първо оток, а след това и развитие на мастит.
В местата на силно възпаление се увреждат капилярите, откъдето се появява кръв. Освен това няколко капки кръв могат да попаднат в кофата с мляко веднага след нараняване.
Сено от детелина
Правилното храносмилане на козата е ключът към нейното благополучие, така че собственикът трябва да предприеме отговорен подход към избора на продукти за диетата на животното.
Прекомерната консумация на зеленчуци или недостатъчно изсушени билки нарушава храносмилателната система, а антиоксидантите, които се секретират чрез бързо размножаване на микробите вътре, дразнят тъканите на вимето с течение на времето.
Сеното от детелина е източник на антикоагуланти, действието на което увеличава нараняването на капилярите и провокира тяхното напукване и по-нататъшно оцветяване на млякото в розово.
При силна суша не си струва да карате козите на изгоряло пасище, защото, ако намерят зеленина, тогава най-вероятно това ще са само устойчиви на засушаване отровни растения.
Употребата на храна, предварително инфектирана с патогенни гъби във влажни складови помещения, което е резултат от неправилно съхранение, също води до подобни нежелани последици.
Вимето
Всяка абразия, драскотина, инжектиране или натъртване може да доведе до възпалителен процес вътре във вимето, което от своя страна провокира мастит. Козата може да се нарани на пасище, в тесен и неудобен обор или просто да се заплете във веригата, към която е вързана.
Чрез отворени повърхности на рани (драскотини и ожулвания) вредните бактерии често навлизат в млечните жлези.
Важно! Преди пашата на козите внимателно проучете избраната територия: желателно е върху нея да няма остри камъни или предмети, шипки или други бодливи растения.

Превантивни мерки

Възможно е да се предотврати образуването на кръвни примеси в млякото, като се спазват следните превантивни мерки:
• постелката в плевнята трябва да се смени веднага щом стане мокра или силно замърсена;
• температурата в помещението не трябва да пада под +6 ° C, така че в особено сурови зими ще трябва да използвате отоплителни устройства;
• вентилационната система трябва да осигурява достатъчно подаване на чист въздух (по-добре е помещението да се проветрява при отсъствие на животни);
• при доене не забравяйте напълно да експресирате цялото мляко, предотвратявайки неговия застой в млечните жлези;
• не пренебрегвайте хигиенните изисквания за процеса на доене: преди да декантирате, трябва да измиете зърната с топла вода, след което да ги избършете на сухо с чиста кърпа (само без силно втриване на кожата);
• след доенето е полезно вимето да се третира с вазелин, така че кожата върху него да не изсъхне и да не се напука;
• козата трябва да бъде пусната не по-късно от два месеца преди появата на яретата.

Отделно трябва да се отбележи необходимостта от пълноценна и балансирана диета на животните, но това е превенция не само за мастит или други проблеми с вимето на козата, но и ключът към цялостното й благосъстояние.
Кръвта в млякото невинаги показва наличието на сериозни проблеми със здравето на животното в определен момент, но е вероятно в близко бъдеще ситуацията да се промени към по-лошо.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.