Несебър №1 на морето, Велинград - при спа курортите (ОБЗОР)

През лято 2021

Несебър №1 на морето, Велинград - при спа курортите (ОБЗОР)

Туристите със 70 повече от миналата година

Несебър е №1 на морето, Велинград - при спа курортите, сочи анализ на летния сезон на туристическото министерство.

От черноморските дестинации, предпочитани от българските летовници в периода 1 май - 29 август,

в топ 15 са още 8 курорта

Варна е втора със 176 377 туристи, Приморско е трето със 135 715 души. Следват Созопол - на четвърти със 114 184 летовници, Царево - №6 (79 515 души), Балчик - осми със 71 825 привлечени туристи. По-нататък следват Поморие на девето място с 60 420 туристи и десети е Бургас с 59 879 летовници.

При останалите курортни селища в страната Велинград е пети в общата класация. В спа център №1 на Балканите през първите четири месеца на активния туристически сезон са предпочели да прекарат почивката си 106 246 души. Останалите места в страната от топ 15 са Пловдив, Самоков, Хисаря, Разлог и Велико Търново.

В най-общ план за периода май – август 2021 г.

малко под 60% от българските туристи са почивали на море

В началото на летния сезон значителен дял от българите са избрали спа туризъм, но с напредването му този дял рязко спада за сметка на морския туризъм.

По неокончателни данни за периода броят на румънските туристи са били най-многобройни у нас сред чужденците. Те са достигнали 580 хил. и ръст поне 2 пъти. Значителна роля за бързото възстановяване на туристопотока от северната съседка има и фактът, че те пристигат предимно с личните си автомобили, поради което на практика рискът от заразяване при пътуване е нисък. За разлика от предишни години през това лято водеща дестинация за тях стана Слънчев бряг. Много сериозен е и ръстът на посещенията на румънски туристи с цел културен туризъм. В община Велико Търново те са над 7500 за периода от май почти до края на август 2021 г., като ръстът им е над 3 пъти.

За последните 4 месеца

немските туристи са над 105 хил., или с над 50% повече

от миналата година, но броят им спрямо същия период на 2019 г. е над 3 пъти по-малък. Причината за трудното възстановяване на туристопотока от Германия е, че този пазар е силно зависим от организирания туризъм. Туроператорите не можаха да функционират в нормален режим през есента на 2020 г. и зимата 2020/2021 г., когато се извършват ранните записвания за летен сезон 2021 г. Късните записвания не са достатъчни, за да компенсират това изоставане. Водещи дестинации за немците в периода май - август 2021 г. са община Варна - близо 35 хил., община Несебър - над 31 хил. туристи, Столична община - близо 11 хил. , община Балчик - близо 6 хил. немски туристи, община Поморие - над 3800. Сериозен ръст на немските туристи за този период се наблюдава в община Варна - над 2 пъти, както и в Столична община, а ръстът на немските туристи в област Бургас е по-скромен.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.